Daha önce Burgaz Başkonsolosu Üntuna 'istenmeyen adam' ilan edilmişti

25 Şubat 2016 Perşembe |

Bulgaristan'in ‘diplomasiyle uyuşmayan faaliyetlerde bulunduğu’ gerekçesiyle Türkiye'nin Burgaz Başkonslosluğunda görevli ataşe Uğur Emiroğlu'nu ‘persona non grata’ (istenmeyen adam) ilan etti. Daha önce 2000 yılında Burgaz Başkonsolosu Beyza Üntüna 'istenmeyen adam' ilan edilmişti. 

YIL 2000
Bulgaristan Hükümeti'nin, Türkiye'nin Burgaz Başkonsolosu Beyza 
Üntuna'nın, 'İçişlerine karışmama ilkesiyle bağdaşmayan faaliyetlerde bulunduğu' gerekçesiyle Bulgaristan'dan ayrılmasını Türk Hükümeti'ne talep etmesi üzerine, Türk Dışişleri Bakanlığı, Üntuna'yı savunmuştu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, Bulgaristan'ın, Türk Hükümeti'ne yaptığı talepten sonra Başkonsolos Üntuna'nın, başka bir dış göreve atanmak üzere Ankara'ya çağrıldığı belirtildi. Açıklamada, Bulgaristan tarafından yapılan suçlamaların kabul edilmediği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: "Üntuna'nın, 'İçişlerine karışmama ilkesiyle bağdaşmayan faaliyetlerde bulunduğu' gerekçesine dayandırılan talebin, tarafımızdan kabul edilmesi mümkün değildir. Kaldı ki, Başkonsolos Üntuna, yaklaşık bir yıldır başarı ve özveriyle görev yapıp, Burgaz'da vatandaşlarımızın, soydaşlarımızın ve yerel Bulgar makamlarının takdir ve sevgisini kazanmıştır."

Açıklamada, Bulgar Hükümeti'nin bu tutumunun, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ilişkilerde son yıllarda kaydedilen hızlı ve olumlu gelişmelerle çelişki kaydetttiği belirtildi.

ANKARA, EDİRNE BAŞKONSOLOSUNUN ATAMASINI ONAYLAMADI


Açıklamada, Bulgar Hükümeti'nin kararı üzerine, Dışişleri Bakanlığı tarafından da Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosu olarak atanması isteğiyle Türk makamlarının onayına sunulan Stiliyan Rusinov Varbanov'un atanmasının kabul edilmediği ve bu kararın Bulgar tarafına da bildirildiği ifade edilmişti.