Doğan ve Peevski'nin Türkiye'ye girişleri yasaklandı

11 Şubat 2016 Perşembe |

Rusya ile uçak krizinin ardından Türkiye karşıtı tutumları nedeniyle Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Partisi’nin (HÖH) eski lideri Ahmet Doğan ve milletvekili yaptığı medya patronu Delyan Peevski’ye Türkiye’ye giriş yasağı konuldu. Türk hava sahasını ihlal eden Rusya savaş uçağının düşürülmesinin ardından, HÖH’ün Genel Başkanı Lütfi Mestan, “NATO üyesi Bulgaristan müttefiklik çerçevesinde Türkiye’nin yanında durmalıdır” derken, partinin kurucusu ve Onursal Genel Başkanı Ahmet Doğan, Rus yanlısı bir tutum almıştı.
HÖH liderini ihraç ettirdi
Üst düzey bazı HÖH yetkililerini toplayan Doğan, Mestan’ın Türkiye’yi destekleyen sözlerini ‘siyasi hata’ olarak niteledi ve Türkiye ile iyi ilişkilerini eleştirerek, “Ben partinin başındayken HÖH’ün başka bir ülkenin beşinci kolu olmasına izin vermedim” ifadesini kullandı. Doğan daha ileri giderek, “Yakında Türkiye doğuda toprak kaybedebilir. Ben de Bulgaristan’da Türkiye’nin etkisini azaltmak için bizzat çalışacağım” dedi.
Yerine Bulgar oligarkı oturttu
Operasyonun arkasında Doğan ve onun partide milletvekili yaptığı Bulgar medya patronu Delyan Peevski vardı. Peevski Türkleri temsil eden bir partide olmasına rağmen, sahibi olduğu medya organları uçak krizinin ardından Türkiye aleyhine yayın yaptı ve Bulgaristan’daki Türk elçiliklerini hedef gösterdi.
Der Spiegel deşifre etmişti
Peevski, aslında adı yolsuzluk ve mafya ilişkileriyle anılan bir Bulgar oligark. Alman Der Spiegel dergisi, 1 Şubat 2016’da Peevski’yi ‘yolsuzluk buzdağının görünen kısmı’ diye tanıtırken, ‘siyasi rehberinin’ Ahmet Doğan olduğunu açıkça yazdı.
Kaçak sigara imparatoru
Rus oligarklarla yakın olan Peevski ve ilişki ağının Türkiye’ye uzanan kollarının da mercek altına alındığı, özellikle Bulgaristan’dan gelen kaçak sigaranın izinin Peevski’ye ulaşabileceği belirtiliyor.
Doğan da ‘muhbir/ajan’dı
Ahmet Doğan, 1997 yılında, ‘demirperde’ döneminde Bulgar Askeri Karşı İstihbarat için ‘muhbir-ajanlık’ yaptığı ortaya çıkınca zor günler geçirmiş, ancak HÖH’ün başında kalmayı başarmıştı.
star.com.tr