FKÖ üyesi Zayid'in şüpheli ölümü

26 Şubat 2016 Cuma |

İsrail'in Bulgaristan'dan sınır dışı edilmesini talep ettiği Ömer Zayid'in, sığındığı Filistin'in Sofya Büyükelçiliği'nin 4'üncü katından düşerek hayatını kaybettiği bildirildi. 

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) üyesi olduğu belirtilen Zayid (52), 1986'da bir İsrail vatandaşını öldürdüğü iddiasıyla 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İsrail'de tutuklu olarak tedavi gördüğü hastaneden kaçan Zayyet, 1990'da Suriye üzerinden Bulgaristan'a gelerek 2012'ye kadar sürekli ikamet aldı. Bulgaristan'daki Filistin yanlısı sivil toplum kuruluşların etkinliklerine katılan Zayyet, İsrail'in talebi üzerine geçen yıl Sofya'daki evine polis baskını düzenlenince Filistin Büyükelçiliğine sığındı. 

Zayyet, bu sabah Filistin'in Soyfa Büyükelçiliği'nin dördüncü katından düşerek hayatını kaybetti. Elçilik alanına özel izinle giren Bulgar polisi, olası bir cinayet şüphesiyle soruşturma başlattı. 

BAŞBAKAN BORİSOV: İKİ ÜLKEYLE DE TEMASIMIZ OLDU
Filistin ve İsrail ziyaretini tamamlayarak ülkesine dönen Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, parlamentoda yaptığı konuşmada, her iki ülkede de Zayyet'in iadesinin gündeme geldiğini söyledi. Borisov, "Gerek İsrail gerekse Filistin'e bir hukuk devleti olduğumuzu söyledik, yasal tüm işlemlerin mahkeme yolu ilgi yürütüldüğünü bildirdik" dedi. 

MAHMUD ABBAS, ÖLÜMÜN ARAŞTIRILMASINI İSTEDİ
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Zayid'in ölümünün araştırılması amacıyla bir komite oluşturulması talimatı verdi. Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı (FKÖ) Esirler Heyeti Başkanı İsa Karaki de yaptığı yazılı açıklamada, "Zayid'in ölümü, İsrail'in tutuklu veya serbest bırakılan Filistinli direnişçiler başta olmak üzere Filistinlilere karşı işlediği savaş suçu ve uluslararası korsanlığın kanıtıdır" iddiasında bulundu. Zayid,1968 yılında müebbet hapse mahkum edilmiş daha sonra sağlık sorunları sebebiyle 1990 yılında serbest bırakılarak hastanede tedavi altına alınmıştı. Tedavi gördüğü hastaneden firar ederek Bulgaristan'a giden ve Bulgar bir kadınla evlenen Zayid, 3 çocuk babasıydı.

ZAYİD'İ MOSSAD ÖLDÜRDÜ İDDİASI
Sofya'da ölen Ömer Nayif Zayid isimli Filistinli eski tutuklunun kardeşi Ahmet en-Nayif, ağabeyinin ölümünden İsrail gizli servisi Mossad'ı sorumlu tuttu. Batı Şeria'nın Cenin kentinde AA muhabirine konuşan Nayif, ağabeyinin ölümünde Mossad'ın parmağı olduğunu iddia etti. Seksenli yıllarda bir Yahudi yerleşimciyi öldürdüğü gerekçesiyle ağabeyinin birkaç hafta önce İsrail tarafından çağrıldığını hatırlatan Nayif, "Ağabeyim bir süredir Filistin Büyükelçiliğinde ikamet ediyordu. Onunla en son perşembe günü görüştük" dedi. Ağabeyinin ölümünden gerekli koruma önlemleri sağlamadığı gerekçesiyle Filistin'in Sofya Büyükelçisi Ahmet el-Mezbuh'u da sorumlu tutan Nayif, Filistin ve Bulgaristanlı yetkililerden cinayeti işleyenin yakalanarak yargıya teslim edilmesi için acilen soruşturma başlatması talebinde bulundu. Nayif ayrıca Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın, ölümde ihmali bulunduğu gerekçesiyle Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ve Sofya Büyükelçisi Mezbuh'u görevden alması gerektiğini ifade etti. Hamas, İsrail'i sorumlu tutuyor Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri tarafından yapılan yazılı açıklamada da Hamas'ın eski tutuklu Ömer en-Nayif'in Bulgaristan'da öldürülmesinden İsrail'i sorumlu tuttuğu kaydedilerek, Filistin makamlarından söz konusu cinayetle ciddiyetle ilgilenmesi ve konuyu geçiştirmemesi istendi. Öte yandan, cuma namazının ardından Cenin Kadim Camisi'nden Nayif'in evine doğru yürüyüş düzenleyen Filistinliler, cinayeti protesto ederek katillerin yargıya teslim edilmesini talep etti. Filistin Dışişleri Bakanlığından bugün yapılan yazılı açıklamada, "Zayid'in Sofya'daki Filistin Büyükelçiliği bahçesinde yaralı olarak bulunduğu, ambulans çağrıldığı sırada hayatını kaybettiği bilgisi bizimle paylaşıldı" denilmişti.