Gönüllü sığınmacı avcıları vakası

28 Şubat 2016 Pazar |

Dinko adındaki bir erkeğin, Türkiye ile olan sınırımızı ihlal eden yasadışı göçmenleri yalakadığına ve onlara şiddet uyguladığına dair, medyada yer alan haberler, geçen hafta Bulgaristan`da birçok tartışmaya yol açtı. Dinko`nun sınırı ihlal edenleri yakalayıp ve para karşılığında teslim edilmesine dair gönüllü grupların kurulması fikrine Facebook`ta birçok takipçi olumlu cevap verdi. Hatta bununla kalmadılar, buna benzer grupların kurulmasına razılık gösterirken 11 Mart`ı kuruluş tarihi olarak da belirlediler.
Aynı zamanda farklı toplum kuruluşları ve vatandaşlar, tam aksi görüşü savundular. Bulgaristan -Avrupa Gazeteciler Derneği, Dinko`nun şiddet uyguladığını öven ve onu „super kahraman“ olarak tanıtan söz konusu röportajı kınadı. „Bulgaristan insan hakları avuktları“ Vakfı, sınırda yakalanan yasadışı mültecilere uygulanan şiddetin durdurulmasına dair içişleri bakanına ve başsavcıya çağrıda bulunurken gönüllü grupların göçmenleri yakalama fikrini yasadışı olarak değerlendirdi.
Ancak savcılık, şiddet uygulandığına dair kanıtların olmadığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmadı. Bu arada konunun siyasileşmesine dair girişimler de yapıldı. Solcular, Dinko`nun girişimlerini kabul edilemez olarak nitelerken yetkililer tarafından güvenliğin sağlanmasında yaşanan eksikliğe dair hissinden dolayı vatandaşları aşırı girişimlere kışkırtıkları suçlamasını yaptılar. Milliyetçiler, bu fırsattan yararlanarak gönüllü grupların kurulması fikrini canlandırmaya çalıştılar.
Aslında „Dinko“ olayı, farklı avcı grupların yasadışı göçmenleri yakaladıklarına ilişkin medyada çıkan ilginç haberlerin bir devamıdır.
BNR