Haskovo'daki Ermeni Parkı zorda bıraktı

2 Şubat 2016 Salı |

Kentteki bir parka “Ermeniler” adını veren Haskovo Belediyesi pişman oldu. 

Edirne’deki belediyelerin sınır ötesi işbirliği kapsamında Avrupa Birliği projelerinde ortak olmak istememeleri bir dönem Edirne’nin kardeş kenti olan Haskovo’yu zorda bıraktı. Yeni başkan Belivanov, Türkiye’nin Sofya büyükelçisine bir mektup yazarak sınır ötesi işbirliği projelerinde yeniden çalışmak ve kardeş kent ilişkisini sürdürmek istediklerini belirtti.
Bulgaristan’ın Haskovo kentinde belediyenin ‘Ermeni soykırımı’ iddiasıyla bir parkın adını “Ermeniler Parkı” olarak değiştirmesi, Haskovo Belediyesi’ni zorda bıraktı. Sınır ötesi işbirliği projelerinde Edirne ilindeki belediyelerin Haskovo Belediyesi ile ortak çalışma yapmak istememesi üzerine Belediye Başkanı Dobri Belivanov, Türk büyükelçiye bir mektup yazarak yeniden ortak çalışma yapmak istediklerini söyledi.
Parkın adının “Ermeni Parkı” olarak adının daha önceki belediye yönetimi tarafından değiştirildiğini belirten Belivanov, Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe’ye yazdığı mektubu belediye meclis toplantısında üyelere de okudu. Belivanov, Ermeni soykırımını kabul edilmesi yönünde çalışmalar yapıldığını ancak başarılı olmadığını bunun üzerine bir parka Ermeniler adının verildiğini belirterek “Bu tür olaylar tarihçilere bırakılmalıdır açıklamasında bulundu. Haskovo Meriç Gazetesi’nin haberine göre; Edirne’deki belediyelerin Haskovo Belediyesi ile geçmişte çok fazla ortak sınır ötesi işbirliği projesi gerçekleştirdiklerini ancak parka verilen ‘Ermeniler’ adı nedeniyle kızgın oldukları ve işbirliği çalışmasında bulunmak istemedikleri belirtiliyor.

Ne olmuştu?
Bir önceki dönemde iş başındaki başkan Georgi İvanov döneminde alınan bu karar üzerine Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 1997 yılından bu yana Edirne ile kardeş şehir olan Haskovo Belediyesi’ne, Ermeni Soykırımını kabul ettikleri için, Başkanı’na mektup yazarak, Kardeş Şehir anlaşmasını dondurduklarını bildirmişti.
Bulgaristan’ın Türkiye ile Yunanistan sınırına en yakın şehirlerinden biri olan ve Edirne ile 1997 yılından bu yana kardeş şehir olan Haskovo Belediyesi, 27 Mart 2015 tarihindeki olağan meclis toplantısında, 1915 olayları hakkındaki Ermeni Soykırımı raporuna dayanılarak bir parka ‘Ermeniler’ isminin vermişti. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Haskovo Belediye Başkanı Georgi İvanov’a, konuyla ilgili olarak sitem dolu bir mektup yazarak, “Belediye Meclisinizin 27 Mart 2015 tarihinde yapılan olağan toplantısından 1915 olayları hakkında gerçek olmayan ve tek yanlı iddialar temelinde hazırlanan bir rapora dayanılarak şehrinizdeki bir parka ‘Ermeniler’ isminin verilmesini üzüntüyle öğrendim. Üzüntüm; parka verilen isimden değil, bu ismin veriliş gerekçesinden kaynaklanmaktadır” dedi.
Haskovo Belediyesi’nin bu yaklaşımının, Bulgaristan’ın dostu, müttefiki ve komşusu olan Türkiye’nin Balkanlara açılan kapısı Edirne ile Haskovo arasında ekonomik, ticari, sosyal, kültürel ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla bu güne kadar gösterilen gayretleri ve karşılıklı kazanımları maalesef gölgelediğini belirten Gürkan’ın Haskovo Belediye Başkanı Georgi İvanov’a yazdığı mektupta şu görüşlere yer verdi:
Sayın Başkan;
Belediye Meclisinizin 27 Mart 2015 tarihinde yapılan olağan toplantısından 1915 olayları hakkında gerçek olmayan ve tek yanlı iddialar temelinde hazırlanan bir rapora dayanılarak şehrinizdeki bir parka “Ermeniler” isminin verilmesini üzüntüyle öğrendim. Üzüntüm; parka verilen isimden değil, bu ismin veriliş gerekçesinden kaynaklanmaktadır.
Edirne, Balkanlardan ve özellikle Bulgaristan’dan zaman içinde Türkiye’ye göç ederek yerleşmiş bir çok Türk’e ev sahipliği yapmaktadır. Yine şehrimizde halen iki adet Bulgar Ortodoks Kilisesi mevcuttur. Edirne ili, komşumuz Haskovo arasındaki Kardeş şehir ilişkisi de bu zengin ve köklü tarihi-kültürel bağlar üzerine kurulmuştur. Almış olduğunuz kararın gerekçesinin, Osmanlı İmparatorluğunun tüm halkı için trajik olan bir döneme tek yanlı, seçici ve ayrıştırıcı adalet duygusuyla yaklaşılmasının Edirne halkında da derin hayal kırıklığı yaratmış olduğunu bilgilerinize sunuyorum.
Büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunduğumuz bu haksız, kabul edilemez ve yanlı yaklaşım Bulgaristan’ın dostu, müttefiki ve komşusu olan Türkiye’nin Balkanlara açılan kapısı Edirne ile Haskovo arasında ekonomik, ticari, sosyal, kültürel ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla bu güne kadar gösterilen gayretleri ve karşılıklı kazanımları maalesef gölgelemiştir.
27 Mart tarihli Haskovo Belediye Meclisi kararının dayanağı olan rapor, Belediyelerimiz arasında kurulmuş olan kardeş şehir ilişkisinin dostluk ve iş birliği anlayışıyla kesinlikle bağdaşmamaktadır.
Bu nedenle; 1997 yılından bu yana sürdürmekte olduğumuz kardeş şehir ilişkimizi, Edirne Belediyesi olarak bu rapor kaldırılana kadar dondurduğumuzu bilgilerinize sunarım. 


Съседната на Хасково турска област Одрин блокира съвместното участие по проекти с финансиране по Програмата за Трансгранично сътрудничество. Турците отказват сътрудничество, защото са обидени от доводите на предишната хасковска управа при наименуването преди половин година на парк „Арменци".
Реакцията на турските общини е срещу споменаването на думата "геноцид" срещу арменския народ в аргументацията за даването на името на парка, записана в решението на предходния общински съвет. Това съобщи настоящият кмет на Хасково Добри Беливанов.
Като свидетелство за желанието на Хасково за възстановяване на приятелските отношения и сътрудничество с турските погранични градове кметът Беливанов е изпратил и официално писмо до посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче и турския консул.

Очакванията са през следващата седмица те да имат срещи в турската столица Анкара, където недоразумението да бъде изчистено.