Boyko Borisov: 'Türkiye ile nlaşmaya biz de dahil olmak istiyoruz'

11 Mart 2016 Cuma |

Başbakan Boyko Borisov, sığınmacı akımının sınırlandırılması için AB ile  Yunanistan arasında 17-18 Mart'ta  Brüksel'de varılması beklenen anlaşmaya,  Bulgaristan'ın da ortak edilmemesi durumunda ülkesinin bu anlaşmayı bloke edebileceğini bildirdi.

Bulgaristan Ulusal Televizyonu'nun haberine göre Borisov, AB Konseyi Başkanı  Donald Tusk'a yazdığı mektupta, "AB sadece  Türkiye ile Yunan adaları arasındaki soruna odaklanamaz" ifadesine yer verdi.

Türkiye'nin 2,5 milyon sığınmacıyı barındırıyor olması nedeniyle, AB'nin, tavizde bulunarak vize serbestisinde kolaylık sağlamasına karşı çıkan Borisov, "AB'nin  Türkiye ile yapacağı anlaşmaya, bu ülkenin  Bulgaristan ve  Yunanistan ile olan kara sınırlarının durumunu da katmak gerekir.  Türkiye'nin,  Karadeniz dahil, AB ile olan deniz sınırlarının durumunun da planlanan bu anlaşmanın bir parçası olmalı" açıklamasında bulundu.

Başbakan Borisov,  Türkiye'nin sadece Yunan adalarını kapsayan "kısmi" bir angajmanının  Bulgaristan'a göre "kabul edilebilir olmadığının" altını çizerek, bu durumda yeni göç güzergahlarının açılabileceğini öne sürdü.

Yapılacak anlaşmanın kapsamına AB üyesi olan  Bulgaristan ve  Yunanistan ile olan tüm kara sınırları, ayrıca AB'nin  Türkiye ile olan tüm deniz sınırlarının kayda geçirilmesini isteyen Borisov,  Türkiye'ye vize serbestisinin sağlanmasının, ülkenin geri kabul anlaşmasının uygulanmasına doğrudan bağlanmasını talep etti.