Sakarya'da, Bulgaristan'a vagon ihracatında devleti zarara uğrattıkları iddiası

12 Mart 2016 Cumartesi |

Sakarya'da,  Bulgaristan'a vagon ihracatında devleti zarara uğrattıkları iddiasıyla aralarında eski  Türkiye Vagon Sanayi AŞ (TÜVASAŞ) Genel Müdürü İ.E'nin de bulunduğu 8 şüpheli gözaltına alındı. 

Alınan bilgiye göre,  Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında İl  Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, TÜVASAŞ'tan  Bulgaristan'a gerçekleştirilen vagon satışında "görevin kötüye kullanılarak devletin zarara uğratıldığı" iddiasıyla belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi. 

Operasyonda, aralarında eski TÜVASAŞ Genel Müdürü İ.E'nin de bulunduğu 8 şüpheli gözaltına alındı. Zanlıların adreslerinde yapılan aramada, bazı dokümanlara el konuldu.

Şüphelilerden 5'i, ifadelerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.

Yaklaşık 4 yıl önce genel müdürlük görevinden ayrıldığı bildirilen İ.E. ve diğer zanlıların ise emniyetteki işlemleri sürüyor.

Kamu zararı 13,5 milyon lira

Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı  Mustafa Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, operasyonla ilgili 8 şüpheliye gözaltı işlemi uygulandığını bildirdi.

Soruşturmanın devam ettiğini belirten Ercan, şunları kaydetti: 

"Vagon ihracı işinden yaklaşık 13,5 milyon lira kamu zararı meydana gelmiş, fizibilitesi yapılmadan üretime başlanan vagonların zamanında teslim edilmemesiyle ilgili 4 milyon 20 bin avro gecikme cezası ödenmiştir. Ayrıca, daha önce imzalanan temsilcilik sözleşmesi kapsamında TÜVASAŞ'ın  Bulgaristan'da yetkili temsilcisi olan şirketin iş karşılığı düzenlemesi gereken faturayı düzenlemeden önce tasfiye edildiği belirlenmiştir. Faturanın sözleşmeye taraf olmayan bir firma tarafından düzenlendiği, TÜVASAŞ ve sözleşmeyi imzalayan şirket ile faturayı düzenleyen şirket arasında hiçbir ilgi bulunmadığı, hizmet karşılığı ödeme yapılan 3 milyon 684 bin avronun bazı şüpheliler arasında paylaşıldığı şüphesi oluşmuştur. Operasyon kapsamında haklarında gözaltı kararı bulanan bazı şüpheliler de aranmaktadır."

2008'de yapılan ihalenin ardından  Bulgaristan Demir Yolları İşletmesi (BDJ) ile  Türkiye Vagon Sanayi AŞ arasında 17 Aralık 2010'da  Bulgaristan'a 30 yataklı vagon satışıyla ilgili sözleşme imzalanmıştı.