Türkiye ile Bulgaristan arasında kültürel mirasın korunması programı hayata geçirilemiyor

6 Mart 2016 Pazar |

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü’nün ‘’Bulgaristan’da Batı Trakya’da neden yoksunuz’’ sorusuna Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan’dan yanıt geldi.

 Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan, ‘’Söz konusu ülkelerde bulunan ortak tarihi mirasımızın korunması hususunda da öncelikle resmi yasal altyapının tesis edilmiş olması büyük önem taşımaktadır. Bulgaristan’ın Svilengrad kentindeki Osmanlı mirası olan Mustafa Paşa Köprüsü, Sayın Numan Kurtulmuş Bey’in talimatları doğrultusunda teknik ekiplerimiz tarafından ziyaret edilmiş ve inceleme yapılmıştır. Ancak, “Türkiye ile Bulgaristan arasında Taşınmaz Kültürel Mirasın Korunması Alanında 2015-2019 Yılları için İşbirliği Programı” henüz imzalanamadığı için, eserimizin restorasyonuna yönelik adım atılamamıştır ’’dedi.

 Doğan, ‘’Yalnızca Mustafa Paşa Köprüsü değil, Bulgaristan’da bulunan diğer tarihi kültürel mirasımızın korunması için de bu sebeple adım atılamamaktadır. Bulgaristan’daki mirasımızın korunmasına yönelik yasal altyapıyı oluşturacak olan, “Türkiye ile Bulgaristan arasında Taşınmaz Kültürel Mirasın Korunması Alanında 2015-2019 Yılları için İşbirliği Programı” Dışişleri Bakanlığımız aracılığı ile ilgili makamlara sunulmuş, fakat henüz olumlu bir cevap alınamamıştır’’ ifadelerine yer verdi.

 Doğan ayrıca, ‘’Yine Yunanistan ile bu minvalde benzer herhangi bir anlaşma olmadığı için TİKA tarihi kültürel mirasımızın restorasyonuna yönelik Yunanistan’da da faaliyette bulunamamaktadır. Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Kosova, Makedonya, Sırbistan, Romanya, Macaristan, Lübnan, Somali, Türkmenistan gibi ülkelerde tarihi mirasımızı koruyan; Moğolistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Moldova, Filistin gibi ülkelerde proje ve faaliyetler gerçekleştiren TİKA’nın, soydaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı Yunanistan ve Bulgaristan’ı görmezden gelmesi mümkün müdür? Ancak ifade ettiğimiz üzere, TİKA bulunduğu ülkelerde diplomatik statüye sahip saygın bir uluslararası yardım kuruluşu olarak, bulunduğu ülke makamlarının resmi onayı ile çalışmakta ve yasal zemini oluşturulmuş bir ortamda proje ve faaliyet gerçekleştirmektedir. Güven, saygınlık ve etkinlik TİKA’nın çalışmalarındaki en önemli faktörlerdir’’ diyerek açıklamalarına son verdi.


Geçtiğimiz günlerde Emre Köprülü’nün ‘’Hükümetin, TİKA aracılığı ile büyük yatırımlardan söz ettiğini ve hep aynı lafları duyduklarını söyleyen Köprülü, “Bu kadar büyük çalışmalar yaptığınızı iddia ediyorsunuz fakat sınırımıza 20 kilometre mesafede bulunan Bulgaristan’ın Svilengrad kentindeki Osmanlı mirası olan Mustafapaşa Köprüsü’nün halinden haberiniz yok.  Sizden önce TİKA'dan sorumlu Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'a da söyledim. Beş yüz yıllık tarihi olan Mimar Sinan'ın yaptırdığı bu köprüyü yenileyelim dedim, bir tane cevap gelmedi bana. Köprü, ilgisizliğinizden yıkılacak halde. Bulgaristan’da Batı Trakya’da neden yoksunuz” sözlerine istinaden Ayşe Doğan yanıt verdi.