Başörtüsü yüzünden okuldan uzaklaştırılan öğrenci okul müdürünü mahkemeye verdi

12 Nisan 2016 Salı |

Satofça’ya bağlı Vılkosel Köyündeki lisede eğitim alan Emine Şamatareva, başörtülü derslere girmesine izin vermeyen ve başka okula naklini isteyen okul müdürünü mahkemeye verdi. 

Vılkosel’deki Hristo Botev Lisesine 9. sınıf öğrencisi Emine Şamatareva, katıldığı Kuran kursunun ardından okula başörtülü gitmeye başlayınca okul müdürü tarafından uyarıldı. Uyarılara aldırmayan Şamatareva derslere başörtüsüyle girmeye devam edince, okul yönetimi eğitimini Mestanlı İlahiyat Lisesi’nde devam etmesini istedi. Ancak Şamatareva, okula başörtülü alınmadığı ve kendisini başka okula değiştirilmek istedği için Okul Müdürü Mütko Cukov’u mahkemeye verdi. 

OKUL MÜDÜRÜ: İLAHİYAT LİSESİNDE OKUMASINI ÖNERDİK
Okul Müdürü Cukov ‘Okulumuzun yönetmenliği başörtüyle derslere girilmesini yasaklıyor. Derslere girerken örtüsünü ündürmesini ve desten çıkınca tekrar takmasını da teklif ettik. Kendisiyle birçok konuşmamız oldu ve bizim tarafımızdan gösterilen anlayışı karşıdan görmedik. Okulumuz laik bir öğretim kurumu. Okuldan uzaklaştırılmadık, sadece başörtüsüyle derslere girebileceği Mestanlı İlahiyat Lisesine değiştirilmeyi önerdik’ dedi. 

EMİNE ŞAMATAREVA: NASIL GİYİNECEĞİME KİMSE KARIŞAMAZ
Şamatareva ise okulda nasıl giyineceğini kendisine kimsenin karışamayacağını belirterek, geçen yıl katıldığı Kuran kursundan sonra başörtüsü takmaya başladığını kaydetti.  Vıkovo Köyü sakinleri, diğer okullarda boynuna haç takan öğrencilerin sorunla karşılaşmadıklarına dikkat çekiyor. 

DAHA ÖNCE DE BAŞÖRTÜSÜ NEDENİYLE BİR ÖĞRENCİ OKULDAN ATILMIŞTI
Dört yıl önce Gorno Kraişte Köyünde 15 yaşındaki Sayde Mehmet, başörtüsü nedeniyle okuldan atılmıştı. 
Okuldan atılan Sayde Mehmet, dört yıl önce Ajans Bg'ye okuldan nasıl atıldığını söyle anlatmıştı: