Hazinelerin Kilidini Aç

6 Nisan 2016 Çarşamba |

BAL-GÖÇ – AGORA İşbirliği Hazinelerin Kilidini Açıyor
BAL-GÖÇ'ÜN de UYGULAYICILARINDAN BİRİSİ OLDUĞU "HAZİNELERİN KİLİDİNİ AÇ" PROJESİNİN SOFYA ÇALIŞTAYI YAPILDI

 

Merkezi Bursa'da bulunan Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) ile Sofya merkezli AGORA Platformu'nun ortaklığında yürütülen "Hazinelerin Kilidini Aç" isimli Avrupa Birliği projesinin Bulgaristan ayağındaki çalışmalar devam ediyor. Projenin ikinci aşamasında Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da gerçekleştirilen çalışmalarda iki partner arasındaki işbirliği sürdürüldü. Sofya'da bir dizi görüşmede bulunan proje ortakları "Ayrımcılıkla Mücadele" konusunda Bulgaristan'da mevcut bulunan kurum ve kuruluşlardan brifing aldılar.

 

Bu bağlamda ilk olarak Sofya'da özerk bir devlet kurumu niteliğinde olan Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu ziyaret edildi. Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu'nun çalışmaları hakkında bilgilendirmeden bulunan Komisyon Başkanı Ana Cumalieva Bulgaristan genelinde örgütlenmeleri bulunduğuna dikkat çekerek, yaşanan veya yaşanabilecek ayrımcı uygulamalara karşı harekete geçtiklerini ve bunu rapor olarak Parlamento'ya sunduklarını dile getirdi. Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu AB üyesi ülkelerde ender bulunan komisyonlardan biri olmakla birlikte, üyeleri Cumhurbaşkanı ve Parlamento tarafından kota sistemine göre farklı etnik gruplardan kişilerden atanıyor.

 

Projenin kapsamındaki görüşmelerin ikinci aşamasında ise Bulgaristan Cumhuriyeti Ombudsmanı Maya Manolova ziyaret edilirken AGORA Platformu Başkanı Emilia Lissichkova tarafından projenin kapsamı ve somut çıktılarına dair açıklamada bulunuldu. BAL-GÖÇ Genel Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özkan ise AGORA ile AB projesi olan "Hazinelerin Kilidini Aç" kapsamındaki işbirliklerine değinerek bu güne kadarki çalışmalarında ayrımcılıkla mücadele ve insan hakları konusunda dernek olarak üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye çalıştıklarını belirtti. Bu bağlamda Ombudsmanlığın çalışmalarını anlatan Manolova, ayrımcılığa maruz kalan kişilerden kendilerine yoğun bir talebin olduğunu ve günde 150 kişinin kendilerine ulaştığını açıkladı. Manolova ayrıca vatandaşları koruma görevlerinin olduğuna dikkat çekerek ayrımcılıkla ilgili yıllık rapor hazırladıklarını sözlerine ekledi. Bulgaristan'da halkın %50 sinin fakirlik sınırında yaşadığını ve özelliklede emekliler çok daha zor durumda olduğunu belirten Manolova hayır anlamında yardım kampanyaları da düzenlediğini anlattı. BAL-GÖÇ olarak  Bulgaristan'da da kendilerinin değişik yardım kampanyalarına katıldıklarını belirten Özkan, Sayın Manolova'nın düzenlediği kampanyaya da bir katkıda bulunmak istediklerini ve partnerleri AGORA derneği ile bu katkıyı koordine edeceklerini söyledi.

 

Ziyaret programının bir kısmı  olarak projenin ikinci gününün ilk oturumunda çeşitli sunumlar yapılırken, öğleden sonra Sofya'daki Etnografya müzesine de ziyarette bulunuldu.  Yirmi kişiden oluşan BAL-GÖÇ heyetinde Uludağ Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler, AB Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamuran Reçber, Trakya Üniversitesi Balkan Enstitüsü Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Kader Özlem de akademik boyutu ile yer aldılar. Çalıştayda BAL-GÖÇ heyetine, ayrıca AGORA  Platformu üyeleri; Bojidara İlieva,  Kremena Hristova, Mila Maeva, Esen Fikri, Harry Alexiev'de  çeşitli sunumlar ve değerlendirmeler yaptılar.

Yaklaşık bir yıldır süren proje kapsamında Bursa ve Sofya'da daha üç çalıştayın yapılacağını belirten AGORA ve BAL-GÖÇ  derneklerinin başkanları projenin kapanışı ile ilgili    -  çalışma toplantısı, yuvarlak masa ve final konferansı ile Mayıs sonunda Bursa'da geniş bir protokolünde davet edileceği bir toplantıda sergi ile sonlanacağının bilgisini verdiler.