Lütfi Mestan: 'Tüm vatandaşlarımız özgürce kendi ana dilini bilmeli ve konuşmalıdır'

10 Nisan 2016 Pazar |

Bulgaristan'daki Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) Partisinin ilk kurultayında genel başkanlığa oy birliğiyle Lütvi Mestan seçildi.

Sofya'da Halk Kültür Sarayı'nda bin 103 delegenin katılımıyla düzenlenen kurultayda, genel başkanının yanı sıra tüzük ve yönetim organları da belirlendi.

Oy birliğiyle genel başkanlığa seçilen Mestan, kurultayda yaptığı konuşmada, ülkenin DOST gibi, başta Türkler olmak üzere tüm azınlıkların haklarını savunacak gerçek bir partiye ihtiyaç duyduğunu belirtti.

"NATO ve AB yanlısı, liberal değerleri esas alan demokratik bir parti olacağız." diyen Mestan, ülkedeki anadil eğitimine verdiği önemi vurguladı.

Mestan, "Söyleyebilecek ilk sözcüğü ana dilinde ister Bulgarcada olduğu gibi 'mama' olsun, isterse Türkçede olduğu gibi 'anne' olsun, dini, kökeni, etnisitesi ne olursa olsun, ülkemizde yaşayan tüm vatandaşlarımız özgürce kendi ana dilini bilmeli ve konuşmalıdır." dedi.

Bulgaristan'da DOST Partisine katılmak isteyenlere şiddetli baskı uygulandığını ifade eden Mestan, buna rağmen salondaki destekçi sayısı ve onların gösterdikleri heyecandan etkilendiğini dile getirdi.

Mestan, konuşmasında  Türkiye ile  Bulgaristan arasındaki dostluğa işaret ederek, DOST Partisinin, komşusu ve NATO müttefiki olan  Türkiye ile hep dost olması gerektiğini vurguladı. Mestan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Güneydoğu  Avrupa'dan söz ettiğimizde  Türkiye hakkında  Bulgaristan'ın ve NATO'nun stratejik ortağı olarak çekinmemeliyiz.  Bulgaristan'ın ulusal güvenlik ve kimliğine tehdit oluşturmayan  Türkiye, ülkemizin NATO üyeliğine kararlı bir destek vermiştir.  Bulgaristan olarak güney komşumuzla özel bir strateji geliştirmek zorundayız. Somut siyasi yönetimlerin konjonktürüne rağmen  Türkiye yıllar öncesi Kuzey Atlantik Paktının kilit ortaklarından biri olduktan sonra şimdi de AB'nin içinde kendi yerini aramak üzere tarihsel ve stratejik gerekçelere sahiptir."

Türkiye'nin  Avrupa'nın genişletilmiş güvenlik bölgesinin parçası olduğuna işaret eden Mestan, "Bu ülke resmi anlamda tam entegre olmadığı halde adeta bir üye olarak AB'nin güvenliğini sağlamak üzere angaje edilmiştir." dedi.

Mestan, partilerinin son derece demokratik bir tüzüğe sahip olacağını, parti genel başkanı dahil olmak üzere tüm yöneticilerin en çok iki dönem için seçilebileceklerini duyurdu.

"DOST Partisi,  Bulgaristan'ın esenliğine ve istikrarına olumlu katkıda bulunacaktır"

Kurultayda resmi konuklar heyetinde yer alan  AK Parti Genel Başkan Yardımcısı  Fatma Betül Kaya da DOST Partisinin, bütün Bulgar halkının refahı ve huzuru için projeler üreteceğine,  Bulgaristan'da demokrasinin güçlenmesi ve hukukun üstünlüğü için çaba göstereceğine olan inancını dile getirdi.

Kaya, "DOST Partisinin kuruluş bildirisinde vurgulandığı gibi, etnik, dini ve kültürel farklılıklar bir ülke için tehdit değil zenginliktir. DOST Partisi şemsiyesi altında bir araya gelen etnik ve dini kökeni ne olursa olsun herkes, bu ülkenin zenginlikleri olarak,  Bulgaristan'ın esenliğine ve istikrarına olumlu katkıda bulunacaktır." diye konuştu.

Bulgaristan'da yaşayan Türk soydaşlarının iki ülke arasındaki dostluk bağların pekiştirilmesi açısından taşıdıkları öneme işaret eden Kaya, "Bulgaristan'daki soydaşlarımızdan bahsetmişken, yakın tarihi asimilasyon girişimleriyle, zorunlu göçlerle dolu olan  Bulgaristan Türklerinin verdikleri mücadeleleri ve yaptıkları fedakarlıkları da saygıyla anmak istiyorum." ifadesini kullandı

Kaya, " Bulgaristan Türklerinin en tabii beklentisi, AB üyesi bir ülkenin vatandaşı olmanın getirdiği bütün haklara eksiksiz sahip olmaktır.  Bulgaristan'daki Türk kökenlilerin bu ülkedeki en büyük azınlık olmalarına ve uzun yıllardır güçlü bir siyasi temsille parlamentoda yer almalarına karşın, pek çok alandaki sorunlarının hala çözülmeyi beklediği de bir gerçektir." diye konuştu.

Lütvi Mestan'ın  Rusya ile yaşanan uçak krizi konusunda  Türkiye'ye verdiği desteğine de değinen Kaya, şunları kaydetti: 

"Türk hava sahasını ihlal eden bir uçağın düşürülmesi olayı sonrasında 25 Kasım 2015'te  Bulgaristan Ulusal Meclisi kürsüsünden,  Bulgaristan'ın müttefiki  Türkiye'nin yanında yer alması gerektiğini savunan Sayın Mestan, bu tutumuyla NATO üyesi bir ülkenin NATO dayanışması çerçevesinde diğer müttefik bir ülkeye vermesi gereken en tabii desteği cesurca seslendirmiştir. Sayın Mestan'ı NATO ittifakı konusundaki bu ilkeli duruşundan dolayı alkışlıyor ve tebrik ediyoruz."

Naim Süleymanoğlu'na ilgi

MHP Genel Başkan Yardımcısı  Semih Yalçın da "Ses bayrağımız olan Türkçe dünyanın üzerinde neresinde dalgalanıyorsa veya konuşuluyorsa, o parça bizim vatanımızdır." dedi.

CHP  Balıkesir  Milletvekili  Ahmet Akın da  Bulgaristan'daki soydaşların geçmişte çektikleri acılarından haberdar olduklarını belirterek, "Biz, CHP olarak, hiçbir zaman başka ülkelerin vatandaşı olan soydaşlarımızlara ilgi konuların  Türkiye'de iç politika malzemesi yapılmasından yana olmadık." değerlendirmesinde bulundu.

Kurultayın konukları arasında yer alan milli halterci  Naim Süleymanoğlu da gerek delegelerden gerekse diğer konuklardan büyük ilgi gördü.

Türkiye'nin  Sofya Büyükelçisi  Süleyman Gökçe ve başlıca göçmen örgütlerin liderlerinin de katıldığı kurultayda  Fransa,  Ukrayna,  Polonya,  Yunanistan ve daha birçok ülkenin diplomatik ve siyasi temsilcileri hazır bulundu.

Eski Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkanı Mestan,  Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından  Bulgaristan Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada,  Türkiye ve NATO'yu savunmuştu. Mestan, bu tutumu nedeniyle HÖH'ten ihraç edilmişti.

HÖH üyesi 5 milletvekilinin de DOST Partisine katılmasıyla 240 üyelik  Bulgaristan Parlamentosu'ndaki HÖH Partisinin milletvekili sayısı 30'a düştü.

AA