Seçim sandığında '1 milyon nüfus' kısıtlaması

28 Nisan 2016 Perşembe |

Bulgaristan Parlamentosu, Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşı Türklerin oy kullanmasını kısıtlayan yasa değişikliğini kabul etti.
Hükümet, ülkedeki milliyetçilerin baskısı karşısında seçim yasasındaki tartışmalı değişikliklere onay verdi. 

Yeni düzenlemeye göre:
Büyükelçilikler ve konsolosluklar hariç olmak üzere AB ülkeleri dışında oy sandığı kurulabilmesi için, söz konusu kentin nüfusunun en az bir milyon olması koşulu getirildi. 

Yeni düzenlemenin sonbahardaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde geçerli olacağı bildirildi. Yeni düzenlemeyle, Türkiye'de yaşayan ve çifte vatandaşlığa sahip yüz binlerce Bulgaristan Türkünün oy hakkı kısıtlanmış oldu. Türkiye'yi hedefleyen yeni düzenlemenin ABD, Kanada ve Avustralya'da yaşayan Bulgarları da etkileyeceği bildirildi. Bulgaristan'da üyelerini Türklerin oluşturduğu HÖH ve DOST partileri yeni düzenlemeye karşı çıktı. 

TÜRKÇE PROPAGANDA YASAĞI
Seçim Yasası’ndaki değişiklikler arasında bulunan seçim döneminde Bulgarca dışında başka bir dilde propaganda yasağı kaldırılmadı. Milletvekillerinin çoğunluğu, ülkenin resmi dili olan Bulgarca dışanda başka bir dilde seçim propagandası yapılması yasağının kaldırılmasına karşı çıktı. 
Ajans Bg