Ruşen Riza: ‘Ölçülü davranıyoruz, denge arıyoruz’

8 Nisan 2016 Cuma |

Bulgaristan’da 10 Nisan 2016 Pazar günü üyelerinin çoğunluğunu Türklerin ve Müslümanların oluşturduğu yeni bir parti kuruluyor. Parti; Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar kelimelerinin Bulgarca ilk harflerinin birleşimi olan DOST kelimesini kendisine isim olarak seçti. HÖH Eş Başkanı Ruşen Riza, Türkiye’nin Lütfi Mestan’ın arkasındaymış gibi gösterilmesinin kendilerini endişelendirdiğini ve Türk olarak Bulgaristan'da siyaset yapmanın zorluklarına dikkat çekti. 

“Benim de, Bulgaristan’da yaşayan tüm Türklerin de Türkiye’ye sevgisi, saygısı sonsuz. Türkiye’nin Lütfi Mestan’ın arkasındaymış gibi gösterilmesi bizi biraz endişelendiriyor ama Bulgaristan’daki Türkler her zaman birlik içinde durabilmişlerdir. Sağduyularına dayanarak bu defa da bölünmeye izin vermeyeceklerdir. Biz Bulgaristan’da yüzde 10–15’ler civarındayız. Bölünürsek uzun vadede Bulgaristan Türklerinin aleyhine süreç başlar. Özgüvenimiz kaybolur. Şu anda birlik olduğumuz bir partimiz var diye özgüvenimiz var. Bu özgüven kaybolursa Türkler açısından sorunlar çıkar.”

“Osmanlıdan bu yana gelen Türkiye düşmanlığı bizim burada siyaset yapmamızı zorlaştırıyor. Bulgarlara hep ölçülü davranıyoruz, denge arıyoruz, aman bizi fazla bir şey istedik diye suçlamasınlar diye. Bize ikinci sınıf vatandaş duygusu aşılıyorlar. Biz böyle bir ortamda siyaset yapıyoruz. Demokrasi, insan hakları herkese eşit çalışmıyor. Nüfus olarak yüzde 10-15 arasındayız ama 55 bin polis arasında Türk sayısı 200. Bir hâkim, iki savcı Türk. Türklerin temsilcisi hükümete gelirse Türkler iş imkanı bulabiliyor, dolayısıyla gücü bölmemek lazım.”

İLGİLİ YAZI:

Bulgaristan Türklerinde DOST tartışması