5 yıl önce Banyyabaşı Camii'ne yapılan saldırı kınandı

20 Mayıs 2016 Cuma |

Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü başkent Sofya'daki Banyabaşı Camisi'ne 20 Mayıs 2011'de yapılan saldırının 5. yılında hala etkin hiçbir yasal önlemin alınmamasını kınadı. 

Başmüftülük Yüksek Dini Şurası tarafından hazırlanan ve cuma namazı sonrası okunan bildiride, parlamentoda grubu olan Rusya yanlısı, ırkçı ATAKA (Atak) partisinin girişimleri sonucu 5 yıl önceki cuma namazının kana bulandığı hatırlatıldı. 

Bildiride "Dini ibadetini yerine getiren Müslümanlara karşı ağır bir insanlık suçu işlenmiştir. Tüm Bulgaristan'ı ürküten bu çirkin saldırı sonucu ülkedeki başlıca politikacılar kınama bildirileri açıklamıştı. Farklı dini ve etnik kökenli vatandaşlar, camiye çiçek getirerek, yanımızda olduklarını göstermişti. İslamofobiye karşı çıkmıştı." ifadelerine yer verildi. 

Utanç verici saldırının ardından bu eylemi yapan kişilerin bulunup adaletin önüne çıkarılmamasına tepki gösterilirken, aynı zamanda camide saldırıya maruz kalan birkaç Müslüman hakkında halen soruşturmaların sürdüğü kaydedildi. 

Bildiride ayrıca sözde "demokratik olarak düşünen" politikacı ve örgütlerin halen radikal milliyetçi görüş ve eylemlerini destekliyor olmalarının kabul edilemeyeceği vurgulandı. 

Yüksek Dini Şura'nın bildirisinde ayrıca her türlü insan hakları ihlalleri kınanarak, suçluların bir an önce bulunması için cumhurbaşkanı, başbakan ve siyasi parti liderlerine net tavır alma çağrısında bulunuldu. 

Bildiri, cuma namazını kılmak üzere Banyabaşı Camisi'ne gelen cemaate Bulgarca, Türkçe ve Arapça olarak okundu. 

ATAKA lideri Volen Siderov'un öncülüğünde 20 Mayıs 2011'de ezan sesini kırmak için cuma namazı için namaz kılmaya gelen Müslümanlara saldıran fanatik 200 kadar ATAKA taraftarı sopa ve taşlar kullanarak, camide yapılan ibadeti sabote etmeye çalışmıştı. Saldırıda bir kişi aldığı darbeler sonucu yaralanmıştı.


İŞTE O SALDIRI: