„Bulgar etnik modeli, hedefi saptırmaya yarayan bir uyutma masalıdır”

29 Mayıs 2016 Pazar |

Bulgaristan’da Türk siyasetçilerin de kullanmayı çok sevdiği ‘Bulgar etnik modeli’ ifadesinin içi boş olduğunu belirten Altay Derneği Başkanı Cevdet Mustafa, böyle bir modelin olmadığını kaydetti.

Mustafa, aslında bir modelin olduğunu ancak söz konusu modelin Türklerin etnik ve dini haklarınи kısıtlamaya yönelik uygulandığını vurguladı.

Mustafa şunları söyledi:
Bulgaristan’daki siyasetçiler, şablonlaşmış “Bulgar etnik modeli” ifadesini tekrarlıyor sürekli, fakat herkes böyle bir etnik modelin olmadığını biliyor. Varsa da “komünist” çerçevede azınlıkların etnik ve dinî haklarını kısıtlamayı hedefleyen etnik modelden başka bir şey değildir. Bulgaristan’ın 26 yıllık sözde demokrasisinde dinî haklar da olmak üzere aynı şekilde anadilimiz Türkçeyi okuma, küçük çocuklar için dinen caiz helâl gıda seçeneği eksikliği sorunları, azınlıkların insan haklarının komünist dönemdekiyle aynı düzeyde kaldığını göstermektedir.

Bugün Bulgaristan’da Türkçe okumak isteyen çocukların elinde 23 yıl önce basılan, Türk Dili Dersi standartlarına uymayan, çoğu okullarda ise hiç olmayan Türkçe ders kitaplarından eğitim alıyor.

Ajans Bg