Bulgaristan Başmüftülüğü: 'Giysi yasağına karşıyız'

3 Mayıs 2016 Salı |

Vedat Ahmed
Celal Faık
Bulgaristan'da burkayı yasaklayan yerel yönetimlerin sayısı artıyor.

Pazarcık ve Stara Zagora belediyelerinin ardından Filibe Belediyesi de kamusal alanlarda burkayı yasaklayacağını açıkladı.

Filibe Belediye Başkanı İvan Totev, sağ popülist partilere mensup belediye meclisi üyeleri tarafından sunulan burka yasağı teklifini desteklediğini belirterek diğer iki belediye gibi Filibe'nin de burkayı yasaklaması gerektiğini söyledi.

Bulgaristan Başmüftülüğünden yapılan açıklamada, yasağa karşı olunduğu ifade edildi.

Başmüftülük Genel Sekreteri ve Sözcüsü Celal Faik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüzü kısmen veya tamamen kapatan giysi yasağını desteklemediklerini belirterek şöyle konuştu: 

"Kısıtlamalar, Müslüman kadınların dini vecibelere göre kapanmalarına engel oluyor. Başmüftülük olarak yasağa karşıyız.  Bulgaristan'da yüzünü tamamen kapatan Müslüman kadın sayısı çok az. Yüzün kapalı olmasının dinimize aykırı olduğunu söyleyemeyiz ancak vatandaşlarımızın güvenliği için belirli yerlerde yüzleri tamamen kapatan giysilere karşı getirilen yasaklara sert tepki vermeyerek sağduyulu yaklaşıyoruz."

Bulgaristan Yüksek İslam Şurası Başkanı Vedat Ahmed, Müslümanlara karşı kampanya yürütüldüğünü savunarak "Bu karalama kampanyası sadece Bulgaristan'la da sınırlı değil.  Avrupa'da da bu yönde gelişmeler var. Dolayısıyla Bulgaristan'a da yansıyor. Burka meselesi de bunlardan biri" ifadesini kullandı.

Bulgaristan'ın  Pazarcık şehrinde yaklaşık 30 Müslüman kadının yüzlerini peçeyle kapattığını kaydeden Ahmed, ülkede Müslümanların haklarını sınırlama çabalarına işaret etti.

Ahmed, bazı siyasi partilerce parlamentoya sunulan Dinler Yasası'nda değişiklik öngören üç teklifin de Müslümanların haklarını kısıtladığını iddia etti.

Pazarcık ve Stara Zagora belediye meclisleri, geçen ay belediye sınırları içindeki kamusal alanlarda burkayı yasaklamıştı. Yasağa uymayanlara para cezası kesilecek.
Nüfusu 7,3 milyon olan  Bulgaristan'da 1,5 milyon Müslüman yaşıyor.


Anadolu Ajansı