Cebel ilçesinde Türklerin başlattığı protesto yürüyüşlerinin yıl dönümü

19 Mayıs 2016 Perşembe |

Bulgaristan'da 19 Mayıs 1989 yılında dönemin totaliter komünist rejimine karşı Kırcaali'nin Cebel ilçesinde Türklerin başlattığı protesto yürüyüşlerinin 27'nci yıl dönümünde binlerce kişinin katılımıyla program düzenlendi, gösterilerde hayatını kaybedenler anıldı.

Bu yılki etkinliğe, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) ile yine Türklerin kurduğu Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar Partisi (DOST) arasındaki miting yeri tartışması damgasını vurdu.

Toplantıya katılan Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Süleyman GökçeBursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recap Altepe ve Cebel Belediye Başkanı ve aynı zamanda DOST Partisi kurucularından Bahri Ömer'in kürsüden yaptıkları konuşmalar, HÖH sempatizanları tarafından slogan atılarak kesilmeye çalışıldı.

HÖH Partisi provokasyona başvurdu

HÖH Partisi sempatizanları tarafından, kürsüden vatandaşlara hitap ettiği sırada gürültü yapılarak konuşması bölünen Büyükelçi Gökçe, her yıl anma toplantılarına katılan her büyükelçi gibi 80 milyonluk Türkiye'yi temsilen geldiğini hatırlattı. Gökçe, "Bugün burada önemli bir anma merasimi için toplandık. Bu da Bulgaristan'ın demokratik gelişiminde ilk ateşi yakan ve soydaşlarımızın öncülük ettiği Cebel şehitlerini anma günü ve Cebel bayramıdır, siyasi bir toplantı değil" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de konuşmasını bölen HÖH taraftarlarına seslenerek, Türkiye ve Bulgaristan'ın iki kardeş ülke olduğunu ve bir bütünün parçaları olarak birlikteliklerine devam edeceklerini söyledi. Altepe, araya düşmanların girmemesi gerektiğini çünkü bu dostluğu yüzyıllarca yaşadıklarını kaydetti.Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, etkinlik ve anma programı ile ilgili olarak da şunları söyledi: 

"Baskıcı rejimin yıkılabilmesi için ilk meşale burada yakıldı. Bu yolda birçok kişi kendini feda etti. Bugünlere kolay gelmedik ve ne mutlu bizlere bugün binlerce insan burada. Bugünlere gelebilmek için çok kişi hayatını feda etti. Bu topraklar için, insanlık için ve tümBulgaristan için kanlarını akıttı. İnsanlığın selameti için şehit oldular."

Cebel Belediye Başkanı ve DOST Partisi kurucularından Bahri Ömer'in konuşma yaptığı sırada ise HÖH Partisi Genel Başkanı Mustafa Karadayı ve yardımcıları kürsüye doğru sırtlarını dönerek protesto eylemi yaptı.

Cebel'deki anma toplantısına yurt dışından ve ülke genelinden binlerce vatandaşın yanı sıra Türkiye'den göçmen derneklerinin temsilcileri ve Yunanistan'ın Batı Trakya bölgesinden milletvekilleri katıldı.

Bulgaristan'daki Türkler, 19 Mayıs 1989 tarihinde Cebel'den başlayan ve diğer şehirlere de yayılan kitlesel gösterilerde, 1984 yılında zorla değiştirilen Türk isimlerinin geri verilmesini talep etmişti. 1990 yılında ülkedeki komünist rejimin iktidarı sona ermesinin ardından her yıl 19 Mayıs Cebel'de anma ve bayram günü olarak kutlanıyor.

Bulgaristan'da üyelerinin büyük kısmını Türklerin oluşturduğu HÖH partisinin Genel Başkanı Lütfi Mestan, sınır ihlali yapan Rus uçağının Türkiye tarafından düşürülmesine destek vermesinden sonra partisinden ihraç edilmişti. Mestan, HÖH'ten istifa eden beşmilletvekili ile birlikte DOST Partisini kurmuştu.

AA