Cumhurbaşkanı Plevneliev, Seçim Yasası’nı Anayasa Mahkemesine götürüyor

18 Mayıs 2016 Çarşamba |

Parlamentonun Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in veto ettiği Seçim Yasası’ndaki değişiklikleri tekrar Kabul etmesinin ardından Plevneliev yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ‘Bugünkü kararla milletvekilleri vatandaşların anayasal hakları karşısında parti çıkarlarını tercih etti’ denildi.

Türkiye başta olmak üzere, yurt dışındaki  Bulgaristan vatandaşı seçmenlerin haklarını sınırlandıran yasa ile ilgili oylamaya katılan 165 milletvekilinden 135'i kabul, 27'si ise ret oyu kullandı. 3 milletvekili de çekimser kaldı.

Başbakan Boyko Borisov'un 3 partili hükümetine dışardan kilit destek veren ırkçı ve aşırı milliyetçi Vatansever Cephe (PF) koalisyonunun telkini ile yapılan seçim yasası değişikliklerine göre, Bulgaristan'ın diplomatik temsilciliklerinde, nüfusu 1 milyonu aşan şehirlerde ise en az 100 seçmenin yazılı talebi ile açılmasına izin verilecek.
Ülkede 2013 yılında yapılan son genel seçimde  Türkiye'deki 136 seçim sandığında oy kullanılmıştı.
Vatansever Cephe Koalisyonu, Türkiye’de açılan sandıklardaki oyların kontrol edilemediğini bu nedenle de Türkiye’deki Bulgaristan diplomatik temsilcilikleri dışında sandık açılmamasını istiyor.
 Ajans Bg

ROSEN PLEVNELİEV KİMDİR?
  • Rosen Plevneliev 14 Mayıs 1964’te Gotse Delchev şehrinde doğdu.
  • Sofya Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldu.
  • 1990 ve1998 yılları arasında IRIS International LTD Şiketi ‘nin CEO’luğunu yaptı ve Almanya’da 80 inşaat projesini yönetti.
  • 2009 Temmuz’unda Bulgar hükumeti tarafından Bölgesel Kalkınma ve Kamu İşleri Bakanlığı görevine getirildi.
  • 2011 Kasım ayındaki seçimlerde Bulgaristan Cumhurbaşkanı seçildi.
  • Kendisi 22 Ocak 2012 yılından beri bu görevi yürütüyor ve demokratik olarak seçilen dördüncü Cumhurbaşkanı.