Lütfi Mestan, ''Etnik ve dini kimliğimizi korumalıyız diyenler için DOST’un kurulması iyi haber''

9 Mayıs 2016 Pazartesi |

Bulgaristan’da ilk kurultayını geçen ay yapan Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) partisinin Genel Başkanı Lütfi Mestan, etnik ve dini kimliklerinden vazgeçmelerinin mümkün olmadığını söyledi.
İlk kurultayını 14 Nisan’da gerçekleştiren ve resmi kayıt süreci için Sofya Şehir Mahkemesine başvuran DOST Partisinin Genel Başkanı Lütfi Mestan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkedeki aşırı sağ siyasi oluşumların iddia ettiği gibi kayıt işlemlerinde herhangi bir engel çıkarılmasını beklemediklerini ve mahkemeye inandıklarını belirtti.

“Etnik ve dini kimliğimizden vazgeçmemiz mümkün değil”

Bulgaristan’ın 10 yıldır Avrupa Birliği, 12 yıldır da NATO üyesi olarak demokrasiyi benimsediğine inandıklarını söyleyen Mestan, mahkemenin aşırı milliyetçilerin partinin resmi kaydının yapılmaması gerektiği yönündeki çağrılarına aldırış etmeyeceğini düşündüklerini kaydetti. Mestan şunları ifade etti:
"Partimize karşı çok büyük tepki var. Çünkü DOST’un kurulması bazı insanları rahatsız etti. Rahatsız da olmaları gerektiğini düşünüyorum. 'Biz Bulgaristan vatandaşıyız ancak etnik ve dini kimliğimizi korumalıyız' diyen insanlarımız için DOST’un kurulması iyi bir haber. Entegrasyondan bahsedenler kimliğimizden vazgeçmemizi de istiyorsa ben buna hayır diyorum. Böyle bir siyasi görüşü de kabul etmemiz mümkün değil.”

“DOST, yüzde 4’lük barajı rahat aşar”

DOST partisinin parlamentoya girmek için yüzde 4’lük oy barajını aşamayacağı yönündeki yorumlara da değinen Mestan. partisinin barajı çok rahat aşacağını kaydederek, şöyle konuştu:
”Biliyorsunuz yapılan kamuoyu araştırmaları var ve DOST’un yüzde 2 bir oy oranına ulaşacağını savunuyorlar. Partimizi küçümsemeleri bizi gücendirmiyor. Hatta bu bizim için bir avantaj sayılır. Onlar milletimizin, gariban kardeşlerimizin kalbinde yaşadıkları duyguları anlayamaz. Barajı çok rahat aşacağımıza eminim. Zaten o barajı partimizin kuruluşunda aştık. Ancak oligarşi düzenini destekleyenler ve NATO yanlısı değil de Rusya’nın yolunda yürümek isteyenler için partimizin kurulması kötü bir haber.”
AA