Osmanlı Vakıf Kültürü Bulgaristan'da Tiyatroyla Anlatıldı

8 Mayıs 2016 Pazar |

Vakıflar Genel Müdürlüğünün çocuklara vakıf kavramını anlatmak amacıyla hayata geçirdiği tek kişilik müzikli çocuk tiyatrosu "Masalcı Vakıf Dede"  Bulgaristan'da sahnelendi.

Vakıflar Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen, insanın öz benliğinde yer alan iyilik duygusunun temelini oluşturduğu vakıf kavramını tanıtmak ve hayır isteğini pekiştirmek, paylaşma duygusunu tetiklemek amacıyla "Masalcı Vakıf Dede Müzikli Çocuk Tiyatrosu", Vakıflar  Edirne Bölge Müdürlüğünün organizasyonuyla,  Bulgaristan'ın Burgaz vilayetinde soydaşların yoğun yaşadığı Aytos ilçesinde sergilendi.

Aytos Kültür Merkezi'ndeki oyunda devlet tiyatrosu sanatçısı Çetin Azer Aras, vakıf kültürünü yaklaşık 200 soydaş öğrenciye, zaman zaman onları da sahneye alarak anlattı. Oyunun bir bölümünde de  Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren de leylekleri korumak için vakıf kuran dede rolünde sahne aldı.

Türkiye'nin Burgaz Başkonsolosu Niyazi Evren Akyol, oyun sonunda AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Vakıflar Genel Müdürlüğünün organizasyonunun mutluluk ve gurur verici olduğunu söyledi.

Türk kültürünün farklı bir boyutu olan yüksek medeniyetin yansıması vakıf kültürünün soydaş öğrencilere tiyatro ile sergilenmesinin de anlamlı olduğunu vurgu yapan Başkonsolos Akyol, "Kültürümüz o kadar zengin, o kadar derin ki her zaman her yönünü anlatmamıza fırsat olmuyor. Vakıf bir medeniyet bir kültürdür, bu kültürü soydaş çocuklarımız tiyatro oyununu ilgiyle izleyerek öğrendi. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Güneren ise 141'inci kez sahnelenen oyunun yurt dışında ilk kez gösterildiğini ifade etti.

Sınır ötesinde projenin daha da anlam kazandığını belirten Güneren, "Bugün Aytos'ta ciddi bir katılım ve ilgi oldu. Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün bu projesi burada daha da anlamlı oldu. Vakıf kültürü soydaş öğrencilerimize belki de akıllarından bir daha çıkmayacak şekilde anlatıldı." diye konuştu.

Vakıf Dede'yi oynayan Aras da Türk çocuklarına yurt dışında kültür aktarımı konusunda göreve hazır olduğunu kaydetti.

Oyunun bir sonraki gösterim yeri Selanik'te  Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu evin bahçesi olacak.