Sofya itiraf etti: Göç baskısı artıyor

30 Mayıs 2016 Pazartesi |

Balkanlar üzerinden geçen göç yolunun kapatılmasından düne kadar Sofya tarafından farklı vesilelerle yapılan açıklamalarda, Bulgaristan’a yönelik göç baskısının artmış olmadığı ve ülkemiz üzerinden yeni güzergahın oluşmasının beklenmediği, fakat yine de gerekli önlemlerin alınmakta olduğu ileri sürüldü hep. Bununla birlikte daha Mart ayında Bulgaristan’a yönelik göç baskısının artabileceği iddiaları duyuldu. Bundan 10 gün kadar önce Berlin istihbarat dairelerinin gizli bir raporuna dayanan Alman medyasında yasa dışı göçmenlerin artık örgütlü şekilde Bulgaristan’a yönlendirilmekte olduğu yönünde haberler çıktı. Yazılanlara göre NATO’nun Ege’de aldığı önlemlerden dolayı insan kaçakçıları gittikçe çok Türkiye’den Bulgaristan üzerinden Batı Avrupa’ya giden güzergahı tercih ediyorlar. Sofya, bu haberlerin çıkmasının ardından da göç baskısının varlığını inkar etmeyi sürdürdü, hatta Alman dairelerinin verdiği bilgilerin doğruluğundan şüphe etti.
Nitekim dün Başbakan Boyko Borisov “Bulgaristan’a yönelik göç baskısının bir gerçek olduğu” açıklamasını bizzat yaptı. Başbakanın bu açıklamasına vesile biri 40, diğeri 56 kişilik olmak üzere iki grubun devlet sınırını geçme girişimleri oldu. Yakalananların büyük bölümü anında Yunanistan’a iade edilirken geri kalanlar bir hafta içinde geri gönderilecek. Bulgar tarafının olayla ilgili Yunan tarafına karşı iddiaları yok, hatta iki ülke arasında iyi işbirliğinin yürütülmekte olduğu öne sürüldü. Buna rağmen yeni akının yaşanması durumunda sınır polisinin takviye edilmesi amacı ile Yunanistan’la olan sınırımızın batı bölümüne askeri birlikler gönderildi.
Yasa dışı yollardan ülkemize giriş yapma girişimi her ne kadar büyük bir olay olarak değerlendirilemiyorsa da yol açtığı büyük endişe ve yakalama bölgesinde bakanların, üst düzey ordu görevlilerinin ve yerel yönetim temsilcilerinin katıldığı acil toplantısının yapılması dikkat çekti. Olay, Bulgaristan’ın Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci dönem başkanlığını teslim edeceği toplantının başlamasından bir gün önce telaş yarattı. Oysa Bulgaristan’ın dönem başkanlığı yaptığı son 6 aylık dönem içinde ülkemizin esas önceliklerinden biri göç süreçleri oldu. Nisan ayının Sonunda Selanik’te bir araya gelen Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya ve Arnavutluk dış ve içişleri bakanları, göç baskının azalmasına bakılmaksızın kaçakçılıkla yürütülen mücadelenin yoğunlaştırılması gerektiğinde hemfikir kalarak sırf AB ve Türkiye tarafından alınan yıldırıcı önlemelere bel bağlamadan “B Planının” onaylanmasını gündeme getirdiler. Daha sonra AB çevrelerinde de “Plan B” anılmaya başladı. Bugün Sofya’da başlayan Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci toplantısında hem Balkan ülkelerinin, hem AB ve diğer uluslararası örgütlerin temsilcileri var ve göç konusunun gündemde yer almaması mümkün değil.
Bulgaristan’ın bu konuda şimdiye kadar izlediği tutuma bakacak olursak ülkemiz, forumda mülteci krizinin üstesinden gelinmesi için gerek bölgesel düzeyde, gerekse Avrupa düzeyinde ortak yaklaşımın uygulanması gerektiğinde ve ilk çizgide yer alan devletlerin Birliğin dış sınırlarını yönetip korurken kendi hallerine bırakılmaktansa Avrupa Birliğinin desteğini almaları gerektiğinde ısrar etmeyi sürdürecek.
Stoimen Pavlov, BNR