1950 göçmenleri, İzmir'de kendi mahallelerini kurdu

12 Haziran 2016 Pazar |

Bulgaristan Koşukavak’tan 1950’de İzmir’e gelen göçmenler, Bornova’da aynı isimle kendi mahallelerini kurmuş. 12 bin kişinin yaşadığı mahallenin çoğunluğu göçmenlerden oluşuyor. Vatandaşların en büyük ihtiyacı ise bir ilkokul
İzmir'in Bornova ilçesine bağlı Koşukavak Mahallesi, Bulgaristan'ın Kırcaali ilindeki Koşukavak kentinden göç edenler tarafından kuruldu. Bulgaristan'daki Türklerin yoğun olarak yaşadığı ve adı kavak ağaçlarının yanında yapılan at koşularından dolayı Bulgarcası Krumovgrad olan Koşukavak bölgesinden eden Türkler 1950 yılında yerleştikleri mahalleye de bu adı verdi. Bulgaristan'dan Türkiye'ye 1990'lara kadar süren göçler süresinde 1978 yılında ailesiyle birlikte İzmir'e yerleştiklerini anlatan Muhtar Necattin Yılmaz, "Orada Türkçe eğitim yoktu. Bizler Türk olduğumuz için geleneklerimizi kültürümüzü daha rahat yaşamak için Türkiye'ye geldik. O süreçte 2 milyon insan Bulgaristan'dan göç etti. Orada yaşadığımız Koşukavak kentinin adı 1950 yılında buraya göç eden dedelerimizden tarafından konuldu" dedi.

12 bin kişinin yaşadığı Koşukavak Mahallesi'nde iki dönemdir muhtarlık görevini yürüten Necattin Yılmaz, "Mahallemizin büyük çoğunluğu Bulgaristan, Yunanistan, Yugoslavya ve Makedonya gibi ülkelerden göç eden Balkan göçmeni Türklerden oluşuyor. Fakat son dönemde iç göçler nedeniyle Konya, Akhisar, Manisa ve Uşak gibi illerden gelenlerle mahallemizin nüfusu arttı. Bundan 30 sene önce mahallenin nüfusu yaklaşık 500 kişiydi" dedi.

Okul arsası hazır

Mahallenin en önemli ihtiyacının ilkokul olduğunu söyleyen Muhtar Yılmaz, "Burada 12 bin nüfus yaşıyor. Çocuklarımız başka mahallelerdeki ilkokullara gitmek zorunda kalıyor. Herkesin servis tutacak durumu yok. Ayrıca kayıt sırasında velilerimiz sıkıntı yaşıyor.
Ancak 6 yıl önce burada bir arsa belediye tarafından okul için ayrıldı. Ama şahsa parası ödenmediği gibi okul da yapılmadı. Parası ödenerek okul yapılsın yoksa arsanın sahibi bu karara itiraz ederek apartman dikecek" dedi.

Makedonya kültürünü yaşatıyorlar

Mahallede 2007 yılında kurulan İzmir Makedonya Göçmenleri Kültürünü Yaşatma Derneği, sosyal ve kültürel faaliyetleriyle birlik, beraberlik ve dayanışma örneği gösteriyor. Makedonyalı kadınlar Ramazan ayında iftar organizasyonları için hazırlık yapıyor.Makedonya mutfafından lezzetli yemekler mahallede iftar sofralarına katılan davetlilere sunuluyor. Makedonya'dan gelen 2 bine yakın nüfusa sahip olduklarını belirten Dernek Başkanı Medat Şenay, "Kültürümüzü yaşatmak gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyoruz. Dil kurslarımız çok faydalı oluyor. Makedonyadan gelen öğretmenler burada dil kursu veriyor. Kursu başarıyla bitirenler Makedonya Eğitim Bakanlığı onayı sertifika alıyor. Böylece üniversite eğitimi için Makedonyaya giden gençler 1 yıllık dil eğitiminden muaf oluyor. Ayrıca Makedonyadan evlenenlerle aileler arasında iletişim kopukluğu yaşanmıyor. Çocuklarımıza halk oyunlarımız tanıtıyoruz. İftarlarda ise Makedonya yemeklerini davetlilere sunuyoruz" dedi.

Kerpiç evler harabeye dönmüş

Mahalleye Bulgaristan'dan gelenler tarafından ilk yapılan 1950'den kalma kerpiç evlerin çoğu harabeye dönmüş halde bekliyor. Mahallenin 2 katlı imar olduğu için gelişme gösteremediğini belirten Yılmaz, "Öncelikle Kamil Tunca Bulvarı ele alınmalı. Görüntü İzmir'e yakışmıyor. Kerpiç evler harabeye döndü. Sokaklar dar. Gelişmesi için burada imar düzenlemesi gerekiyor" dedi.

TOLGA TEKİN