60 yıldır topladığı Osmanlı eserlerinden müze kurulmasını istiyor

12 Haziran 2016 Pazar |

Kircaali’ye bağlı Mestanlı (Momçilgrad) şehrinde Osmanlı eserleri toplayan koleksiyoner Akif Atakan, topladığı eserlerin de yer aldığı Mestanlı müzesi kurulmasını istiyor.
Atakan, eserlerin Mestanlı’dan çıkarılmasına izin vermediğinin altını çiziyor.

60 yıldır Osmanlı eserleri toplayan Atakan şöyle konuştu:
Bu benim toplamış olduğum eserler, 600 yıldan beri bu toprakların bekçileri. Biz ihanet ettik, Türkiye’ye; Bursa’ya, İzmir’e, İstanbul’a kaçtık; fakat bu Kuran, bu mevlit, bu dibek, bu değirmen, bu toprakların bekçisi. Onlar 300 sene, 500 sene beni beklemişler ve benim hiçbir razılığım yok. Ne Washington’da ne Ankara’da ne İstanbul’da bir değeri var. Eğer okuyacak, bakacak, yazacaksanız geleceksiniz buraya, dizeceksiniz. Mestanlı müzesi yapacaksınız. Amerika buraya uçakla geliyor. İstanbul buraya otobüsle 5 saatlik bir yol.

Atakan sözlerini şöyle sürdürdü:
Bunlar buraya yakılsın, burada dizilsin, burada yok edilsin... Edilecekse... Benin kararım bu. Ben öldükten sonra burada bir rafta, bir odada, bir şeyde gelen görsün, resim yapsın, okusun, baksın. Burada 100-200 sene önce basılmış 10 bin tane türkü güfteleri, 10 bin tane şarkı, sanat örneği, 500 çeşit gazete ve dergi var.

KOLEKSİYONDA KAHİRE’DE BASILMIŞ KİTAPLAR VAR
Atakan, bir Amerikalının kendisinde kaldığını ve topladığı eserleri üzerine doktora tezi yaptığını anlatıyor. Atakan, Konya Üniversitesi’nden de eserleri için çekim yapmaya gelenler olduğunu söylüyor.
Koleksonu arasında Selânik ve Atina’da yayımlanmış gazeteler ve Kahire’de basılmış kitap örnekleri bulunmakta.
 Atakan, el yazması tarla tapuları, askerlik tezkereleri ve hukuk şahadetnameleri ve 1924-1950 yılları arası Şumnulu öğrencilerle ilgili belgeler olduğunu belirtiyor. Atakan, kendisini ziyaret edenlere 1352 yılından bu yana yazılmış eserlerin listesini gösteriyor.

Aydın Osman