Acıbadem, Bulgaristan’ın en büyük sağlık kuruluşları “Tokuda” ve “City Clinic”i satın aldı

9 Haziran 2016 Perşembe |

Türkiye’nin önde gelen sağlık gruplarından Acıbadem’in, Bulgaristan’ın en büyük sağlık kuruluşları arasında yer alan “Tokuda” ve “City Clinic”i satın alma süreci, dün resmen tamamlandı. 125 milyon euro tutarında, 4 Hastane ve 4 tıp merkezinin devrine ilişkin anlaşma, dünkü düzenlenen bir imza töreniyle resmileşti. 

25 yıldır Türkiye’de özel sağlık hizmetleri sunan Acıbadem grubunun, Bulgaristan’ın önemli sağlık kuruluşları olan Tokuda ve City Clinic’i devralması işlemi onaylandı. Dün imzalanan anlaşmayla, süreç resmen tamamlanırken, Acıbadem de Bulgaristan’ın en büyük sağlık grubu haline geldi. Dünyada da üçüncü yatırımını gerçekleştiren Acıbadem Sağlık Grubu’nun Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Bulgaristan’ın ardından Romanya ve Sırbistan’a da yatırım yapmayı planladıklarını belirtti.
Aydınlar, “Sırbistan’da sıfırdan bir hastane kurmak amacıyla girişimlere başladık. Romanya’da da bir hastane satın almak üzere görüşmelerimiz sürüyor” diye konuştu. Grubun bundan sonraki rotasının Batı Avrupa olduğunu kaydeden Aydınlar, Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da da tüm branşlarda hizmet verecek büyük bir sağlık merkezi kurmak üzere olduklarını söyledi. 

Türkiye’de de atakta

Türkiye’de halen 16 hastane, 13 tıp merkeziyle hizmet verdiklerinin altını çizen Aydınlar, Irak’ta ve Makedonya’da da birer hastaneleri olduğunu kaydetti. Grubun Bulgaristan’daki yatırımla birlikte hastane sayısını 22’ye, tıp merkezi sayısını da 17’ye yükseldiğini belirten Aydınlar, Türkiye’de de büyüme hamlelerini sürdüreceklerine dikkat çekti. Aydınlar, “Altunizade’de 350 yataklı hastane yılbaşında hizmete girecek. Ataşehir ve Kartal’da iki hastanenin inşası sürüyor. Maslak’ta 70 bin metrekare ilave yatırıma bu ay başlıyoruz” dedi.
5 yıl içinde ciroda iki kat büyümeyi hedeflediklerinin altını çizen Acıbadem Sağlık Grubu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, geçen yıl 3.5 milyon hastaya hizmet verdiklerini, bunun yüzde 10’un da yabancılardan oluştuğunu söyledi. Aydınlar, Bulgaristan’da ise bundan sonra 1 milyonun üzerinde hastaya nitelikli sağlık hizmeti sunuyor olacaklarını belirtti. 
Acıbadem Sağlık Sigortası’nda ise 500 bin kişiye ulaştıklarını belirten Aydınlar, “Türkiye’nin ikinci büyük sağlık sigortası şirketini haline geldik. 2 yıl içinde de lider olacağız. Bulgaristan’da da sağlık sigortası hizmeti vermeyi planlıyoruz” diye konuştu. 

‘Gidişi tersine çevirdik’

Acıbadem bünyesinde kurdukları Uluslararası Hasta Merkezi’nde, tüm dillerde hizmet verebilecek 220 kişilik bir ekipleri olduğunu söyleyen Acıbadem Sağlık Grubu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, “Türkiye’de parası olanlar, eskiden daha iyi sağlık hizmeti almak için yurtdışına giderdi. Şimdi biz işi tersine çevirdik. ABD’den bile hasta alıyoruz” dedi. Geçen yıl Acıbadem olarak 40 bin yabancı hastaya hizmet verdiklerini hatırlatan Aydınlar, “Sağlık turizmi ülke ekonomisi için çok büyük katma değer yaratıyor. Çünkü ithal girdisi neredeyse hiç yok. Hasta başına 8-10 bin dolar harcama yapılıyor ve bu paranın tamamına yakını ülkede kalıyor” diye konuştu. 
Türkiye’nin sağlık turizminde önemli bir merkez olma hedefini gerçekçi bulduklarını kaydeden Aydınlar, Türkiye’deki kaliteli sağlık hizmetlerine Batı Avrupa dahil, THY’nin doğrudan sefer yaptığı her yerden talep olduğunu belirtti. Aydınlar, “Eğer ciddi hatalar yapılmazsa Türkiye, bölgesinin çok büyük bir sağlık merkezi haline gelir” dedi.

‘Sağlık sistemimiz daha iyi’

Hizmet verdikleri hastaların yüzde 10’unun yabancılardan, yüzde 10-15’inin SGK’lı, yüzde 60’ının ise özel sağlık sigortalılardan oluştuğunu söyleyen Mehmet Ali Aydınlar, Türkiye’deki sağlık sisteminin, gelişmiş batı ülkeleri dahil birçok ülkeye göre çok daha iyi işlediğini belirtti. Bunda Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın, 2002 yılı sonrasında gerçekleştirdiği reformların payının büyük olduğunu kaydeden Aydınlar, “Türkiye’deki sağlık sistemi, birçok ülkede örnek alınacak seviyede. ‘Aksayan tarafı var mı?’ diye sorarsanız, bana göre SGK’nın 9 yıldır özel hastanelere ödediği ücretleri artırmaması bir sorun... Sektörde kârlılık zaten çok düşük, maliyetler artıyor” dedi.

Milliyet