Edirne'nin 'bilinmeyen' kahramanı!

23 Haziran 2016 Perşembe |

Olgay GÜLER
Tarih alanında yaptığı araştırmalar ve merakıyla tanınan Cengiz Bulut, 'Edirne'nin bilinmeyen yerel kahramanı' olarak tanımladığı Kasım Yolageldili'nin, arkadaşlarıyla kurduğu çetelerle Yunan askerinin Anadolu'ya geçmesini önlediğini, Atatürk'le omuz omuza çalıştığını söyleyerek; bu gibi kişilerin halka anla-tılması gerektiğine vurgu yaptı.
Edirne'de 1876'da Bulgaristan'ın Selvi kasabasından göç etmesinin ardından soy isimleriyle aynı Yolageldili köyünü kuran Hacı İbrahim Ağa'nın torunu belki de günümüzde vatandaşların çok da bilmediği yerel kahramanlardan Kasım Yolageldili, artık tarih sayfalarındaki yerini almaya hazırlanıyor. Yolageldili'nin hayatı ve kahramanlık hikayesi, Edirneli tarih tutkunu Cengiz Bulut ve Kasım Yolageldili'nin aynı ismi taşıyan torunu Kasım Yolageldili'nin çalışmalarıyla kitaplaşıp önümüzdeki yıl tarihseverlerle buluşacak.
Tarih Araştırmacısı ve iyi bir koleksiyoner olan Cengiz Bulut, konu hakkında yaptığı açıklamada Kasım Yolageldili'nin Milli Mücadele döneminde birçok etkinlikte aktif rol aldığını ve Trakya'daki Cumhuriyet ateşini yakan kişilerden olduğunu söyledi. Yolageldili'nin aynı dönemde Yunan işgaline karşı gelerek 1920'de Bulgaristan'da mücadele verdiğini söyleyen Bulut; “Trakya'da Yunan işgaline karşı gelerek 1920 yılında yanındaki adamlarıyla beraber Bulgaristan'a sığınmış ve orada Recep, Şaban ve Ramazan isimlerinde 3 tane çete oluşturmuştur. Bu çetelerle belirli dönemlerde Trakya'yı işgal eden Yunan ordusuna karşı saldırılar düzenlemiş. Buradaki amaç da buradaki Yunan birliklerinin Anadolu'yu işgal eden Yunan birliklerine destek amacıyla gitmelerine engel olmak olmuş” dedi. 
Bulut, 'Edirne'nin bilinmeyen Yerel Kahramanı' olarak tanımladığı Yolageldili'yi araştırmalarının 15 yıl önce başladığını belirterek; “Kasım Yolageldili'yi araştırmalarım 15 yıl önce başladı. Bunun nedeni de Atatürk'ün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde okuduğu Nutuk'un ilk sayfalarında Edirne'de kurulan Trakya Paşaeli Cemiyeti'nin bir zamanlar bağımsız bir Cumhuriyet kurma amacı taşıdığını not almasıyla başladı merakım. Soru işaretleriyle başlayıp yaptığımız araştırmalarda cemiyet içerisinde bu tür düşüncelere sahip 3-5 kişinin olduğunu gördük. Aslında bu kişilerin Cumhuriyet'in ilk temel taşları olduğunu söyleyebiliriz. Yani Trakya'nın kurtuluşunda olsun, Cumhuriyet'in kuruluşunda olsun bu insanlar temel taşıdır ve hep Mustafa Kemal'le sırt sırta, omuz omuza çalışmış insanlardır” ifadelerini kullandı. 

Trakya'nın Yunan işgalinin ardından Kasım Yolageldili'nin Edirne'de Cumhuriyet'in ilk belediye başkanlığı yaptığını da ifade eden Bulut; “Dolayısıyla kendisi şehrimiz için çok önemli bir şahsiyet. Bu bağlamda unutulmaması için elimizden gelen herşeyi yapmaya çalışıyoruz. Kendisinin isminin ya-şatılması için çeşitli ça-lışmalar yapıyoruz. İnternet ortamında olsun ya da sizler gibi değerli basın mensupları aracılığıyla zaman zaman gündeme getirmeye çalışıyoruz. Ama gönül ister ki belirli dönemlerde, mesela özel günlerde anma konfer-ansları yapılabilir. Burada da tabi görev Üniversitemiz ve Edirne Belediyesi'ne düşüyor.  Bu belirli günlerde bu tür yerel kahramanları gündeme getirip halka anlatmamız çok iyi olacaktır” diye konuştu.
Bulut son olarak Yolageldili'nin aynı ismi taşıyan torunu Kasım Yolageldili'yle yaptıkları ortak çalışmayla 1 yıl içinde bir kitap çıkaracaklarını da sözlerine ekleyerek; “Kasım Yolageldili'nin yazışmaları var belge olarak. Torunu Kasım Yolageldili'yle 10 yıldır binlerce belge toparladık. 1 yıl içerisinde bu belgelerden güzel bir kitap yayınlayacağız. Bilinmeyen ortaya konmamış müthiş belgeler var orada ve bunlar okuyucuyla buluşacak” şeklinde konuştu.