Şumnu Tombul Camii'nde toplu sünnet

1 Haziran 2016 Çarşamba

Share this history on :
Şumnu’da toplu sünnet gerçekleştirildi. Şahirdeki Tombul Camii’nde 170 çocuk sünnet edildi. Şumnu Bölge Müftülüğü tarafından орган'зе ед'лен sünnet şölenine Türkiye'nin Burgaz Başkonsolosu Niyazi Evren Akyol da katıldı. 
Ajans Bg Над 170 деца бяха доведени от родителите им за сюнет в шуменската Томбул джамия. Към 14 часа дойде ред и на най-малкия от тях 2-годишният Стейсън Станимиров под номер 130. Майка му и баща му го придружваха по време на манипулацията, която съвпадна с рождения му ден, радваха се те. 12-годишен беше баткото сред "пациентите" на фелдшера Лютфи Мехмед. Спецът от Айтос работи с лазерна техника и почти безболезнено.
Въпреки това в района на мюсюлманския храм, се чуваше детски плач, а родители укротяваха малчуганите с пистолети и саби от нарочно опънатите сергии. Желаещите бяха от цяло Шуменско. Някои бяха пристигнали с влак, други фамилии от съседни села пък се бяха комбинирали да пътуват с един автомобил. Всички са били известени, че трябва да си купят две мазила и сиропче за децата. Иначе обрязването е безплатно за родителите, разходите се поемат от районното мюфтийство. Има дарение и от турска страна, генералният консул на Турция в Бургас Ниязи Акйол също гостува за кратко в джамията в сряда. Традицията в специална стая в двора на Томбул джамия да се извършва обрязване на момченца е от 11 г. Миналата година и 45-годишен християнин се подложи на процедурата по медицински показания.