KİTAP - 'Baskıların Derin İzleri'

31 Ağustos 2016 Çarşamba |

Kırcaali'ye bağlı, Killi (Benkovski) kasabasının Maruflar Köyünde 1953 yılında doğan Yusuf Türkoğlu, asimilasyon dönemini ve o denemde yaşananları bir kitap haline getirdi.
Bursa Millet Mahallesinde yaşayan Türkoğlu, ''BASKILARIN DERİN İZLERİ'' adlı kitabı yazmaktaki amacının; özellikle isim değiştirme döneminde uygulanan baskıların, zulümlerin yeni nesillere aktarılmısı olduğunu ifade etti.
Yusuf Türkoğlu:  Bu zaman içerisinde yaşadıklarımızı, bizlere yapılan haksızlığı gerçekçi bir dil ile yeni nesle aktarmak istedim. Daha çok Killi bölgesini anlatmış olsam dahi o dönemde tüm Bulgaristan aynı baskılara maruz kaldı. Türklerin yaşamış olduğu farklı yerlerde benzer baskılar yapıldı. Belene'den Vidin ili Skomle Köyüne sürgün edildim ve rahmetli Nuri Turgut Adalı ile aynı evi paylaştık. Bizler hapiste iken aslında tüm Bulgaristan Türkleri'de hapisteydi. Aslında Bulgaristan o dönemde Türk olan herkes için bir ceza eviydi. Bölge halkı bana her zaman destek çıktı ve onların bu desteği ile inancımız ve direncimiz arttı.
Erdoğan Doğu
Bursa