Komünist dönemde vardı şimdi yine kuruluyor

15 Ağustos 2016 Pazartesi |

Bulgaristan İçişleri Bakanlığı göç akımını artması olasılığını göz önünde bulundurarak ülkenin iç bölgelerinde kontrol noktaları kurmaya başladı.

Benzer kontrol noktaları, 1990 yılna kadar ülkede hakim olan Komünist rejimin iktidarı sırasında vardı. 1990'dan sonra kaldırılan söz konusu kontrol noktaları şimdi sığınmacılar için kuruluyor. 

Ulusal Polis Müdürü Komiser Hristo Terziyski, Bulgaristan Ulusal Radyosuna (BNR) yaptığı açıklamada, "Yasa dışı göçmen trafiği ile baş edebilmek üzere yurtiçi bölgelerinde geçiş kontrol noktaları kurmaya başlıyoruz." dedi.

İlk kontrol noktasının ülkenin doğusundaki Burgaz bölgesinde kurulacağını aktaran Terziyski, "Bu düzenlemeler (yasa dışı yoldan sığınmacıların taşındığı) geleneksel güzergahların yanı sıra üçüncü, dördüncü sınıf karayolları ve hatta ormanlık alanlarda bile uygulanacak." diye konuştu.

Daha çok Bulgaristan'ın Türkiye kara sınırından sağlanan yasa dışı geçişleri sınırlandıracak önlemleri anlatan Terziyski, "Sınırımızı yasa dışı yoldan aşmış kişilerin trafiğini sınırlandırmak üzere denetim çapını daraltmaya çalışıyoruz." dedi.

Yeni önlemlerin gerekçelerini açıklayan Terziyski, "Eskiden kaçak sığınmacıların sınırdan ülkenin iç bölgelerine 50 kişilik otobüslerle sağlanıyordu. Sonradan 20 kişilik daha küçük araçlar kullanılıyordu. Son dönemde ise özel araçlar kullanılmaya başlandı." ifadelerini kullandı.

-Frontex'ten destek

Öte yandan Bulgaristan İçişleri Bakanlığı, yasadışı geçişler konusundaki "en önemli" ülke olarak görülen Türkiye ile ortak sınır bölgesindeki nöbet vardiyalarını güçlendirdiğini bildirdi.

Bulgaristan'ın tel örgü çekerek kapatmaya çalıştığı Türkiye kara sınırındaki vardiyaları için Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı'ndan (Frontex) 200 kişilik bir personel desteği aldı. Frontex personelinin bugün itibarıyla sınırda göreve başladığı öğrenildi.

Sınır Polis Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, ülkenin tüm sınır bölgelerinden geçen tüm araçların yolcu ve yükleri titiz bir denetimden geçiyor.

Türkiye sınırına yakın Svilengrad Gümrük Kapısı Müdürü Hristo Stefanov'un yaptığı açıklamaya göre, alınan önlemler kapsamında son bir gün içinde 100'ü aşkın kişinin Bulgaristan'a yasa dışı giriş yapması engellendi.