Modern yaşamla tarihin buluştuğu belde: Nessebar

19 Eylül 2016 Pazartesi |

Bulgaristan'ın doğusunda, Karadeniz kıyısında bulunan Nessebar Yarımadası, modern yaşamla tarihin iç içe geçtiği bir belde olma özelliği taşıyor- Burgaz şehrine bağlı Nessebar, yeni ve eski kısımdan oluşurken, beldeyi gezen ziyaretçiler adeta tarihte yolc
 Bulgaristan'ın doğusunda, Karadeniz kıyısında bulunan Nessebar Yarımadası, ziyaretçilere adeta tarihte yolculuk yapma imkanı sunuyor.
Modern yaşamla tarihin iç içe geçtiği, "yeni" ve "eski" olmak üzere iki ayrı kısımdan oluşan bu tatil beldesi, doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla görenleri büyülüyor.
Burgaz şehrine yağlı Nessebar, 3 bin 200 yıllık köklü tarihinin yanı sıra UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alma özelliği de taşıyor.
Yaklaşık 15 bin nüfusa ve 32 bin kilometrekarelik yüzölçümüne sahip olan beldenin "Yeni Nessebar" olarak adlandırılan kısmında yat limanları, lüks oteller, gelişmiş altyapı ve uzun plajlar dikkati çekerken, yılda 500 bin turistin ziyaret ettiği "Eski Nessebar" kısmı ise adeta tarihi anlatan canlı bir sahneyi andırıyor.
"Karadeniz'in İncisi" olarak da nitelendirilen Nessebar, Bulgaristan'ın en çok turist çeken bölgesi olma özelliğinin yanında, Trakyalıların, Bizanslıların, Protobulgarların, Slavların ve Romanların yaşadığı ve bugün dahi bu dönemlere ait oyma taş, seramik ve farklı mimari eserlerde izlerinin görüldüğü bir tatil beldesi.
- 26 kilise kalıntısı bulunuyor
Bugün "Eski Nessebar" olarak adlandırılan tarihi kısımda 26 kilisenin kalıntıları bulunurken, yarımadada tarih boyunca yaşamış toplumların inançlarına göre 40'tan fazla kilise ve farklı tapınakların bulunduğu tahmin ediliyor.
Beldedeki kiliselerin bir kısmı bugün de ibadete açıkken, bazıları sanat galerisi veya müze olarak hizmet veriyor.
Ahşap evleri, otelleri ve restoranları, dar taş sokakları, tarih kokan yapıları ve sahiliyle büyük ilgi gören Nessebar, asırlar boyunca Bulgaristan için önemli bir liman görevi de gördü.
Antika eşyaların, gül suyu çeşitlerinin ve farklı hediyeliklerin satıldığı çarşıda ise suyundan içildiği takdirde eve güvenli bir şekilde dönüleceğine inanılan bir de çeşme bulunuyor.
- Kültürel aktiviteleriyle ünlü
Ulusal ve uluslararası olmak üzere birçok farklı kültür festivallerinin düzenlendiği "Karadeniz'in incisi" lakaplı Nessebar'da halk oyunlarından müzik festivallerine, yaz şenliklerinden dini törenlere birçok etkinliğe evsahipliği yapıyor.
Her yıl uluslararası bal festivaline de evsahipliği yapan beldede, sokak sanatçılarıyla da ziyaretçilere keyifli bir tatil yaşatıyor.
AA