Cumhurbaşkanı seçimi için Türkiye'de 35 sandık

27 Ekim 2016 Perşembe |

Bulgaristan'da 6 Kasım'da düzenlenecek cumhurbaşkanı seçiminde aralarında Türkiye'nin de yer aldığı Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerde en çok 35 seçim merkezinin açılması kararı alındı.

Bulgar meclisindeki oturumda, yasada yapılan son düzenlemeyle AB dışındaki ülkelerde 35 seçim merkezinin açılması kararı alındı. AB üyesi ülkelerde en fazla 35 seçim merkezi açılabilmesine ilişkin daha önce getirilen sınırlandırma ise kaldırıldı.

Meclisteki oturumda söz alan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Milletvekili Hamid Hamid, 35 seçim merkezi sınırlandırılmasının aslında öncelikli olarak Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarına getirilen bir engel olduğunu söyledi.

Hamid, anayasal eşitlik açısından sorun yaratan yasadaki son düzenlemeyi milletvekillerinden imza toplayarak Anayasa Mahkemesine taşıyacaklarını belirtti.

Seçime 10 gün kala yapılan ve Türkiye'deki Bulgaristan vatandaşlarının haklarını yakından ilgilendiren değişikliğe, genel başkanlığını milletvekili Lütvi Mestan'ın yaptığı Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) partisi de itiraz etti.

Bulgaristan'da 2014 yılında düzenlenen genel seçimlerde Türkiye'de 136 seçim merkezinde oy kullanılabilmişti. Yaklaşık yarım milyon soydaşın yaşadığı Türkiye'de 8 bin 842 kişi oy kullanmak istediğine ilişkin yazılı beyanda bulunmuştu.