Her yıl Yunanlılara ait 4.bin ceset Bulgaristan'da yakılıyor

19 Ekim 2016 Çarşamba |

Yunanistan'da krematoryum olmadığı için ölülerini yakmak isteyen Yunanlılar çareyi Bulgaristan'da buluyor. Böylece ülkedeki cenaze hizmet ofisleri Yunanistan'a en yakın krematoryumun bulunduğu Sofya'ya gidiyor. Bundan 10-15 yıl öncesinden ölülerini defnetmek yerine yakmayı tercih eden Yunanların sayısı 400-500 ile sınırlıyken, bu rakam günümüzde 4.000'lere ulamış durumda.
Ölüleri yakmayı tercih etme nedenleri arasında ise ekonomik ve ideolojik gerekçeler öne çıkıyor. Yunanistan'daki cenaze hizmet ofisleri ölü yakma işlemini 1.750 euro'ya mal ediyor. Yetkililer Yunanistan'da krematoryum yapılması durumunda maliyetin 1.000 euro'ya düşeceğini söylüyor.
Bu konuda da ilk adım Patra Belediyesinden geldi. Ancak bürokrasi nedeniyle krematoryum inşası birkaç yılı bulabilir.
Yunanistan Cenaze Hizmetleri Birliği Başkanı Antonis Alakiotis 21 Ekim'de düzenleyecekleri üçüncü konferanslarnın konusunun "Yunanistan'daki defin geleneklerindeki gelişmeler ve ölülerin yakılması" olacağını açıkladı. Konferansa katılacak cenaze hizmet ofisi sahiplerine yakılan cesedin küllerinin denize veya doğaya nasıl defnedildiği anlatılacak.

Rodop ilinde ilgi şimdilik düşük

Rodop ilinde ölülerin yakılmasına gösterilen ilgi şimdilik kısıtlı. Yerel Hronos gazetesinin haberine göre Gümülcine'deki "Papadopulos" cenaze hizmet ofisi bugüne kadar iki ölü yakma işlemi gerçekleştirdi. Bunun dışında trafik kazasında hayatını kaybeden bir gencin annesinin talebi üzerine ilk kez cesedin kemiklerinin yakılma işlemi de gerçekleştirildi.
Şimdilik ilgi kısıtlı olsa da önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde bölgede daha çok kişinin ölü yakma işlemine başvuracağı tahmin ediliyor.
Yakılan cesetlerin külleri ise genellikle ya doğaya gömülüyor ya da denize bırakılıyor. Rodop ilindeki üç durumda da aynı şey yapıldı. Cesetleri yakılan iki ölü doğdukları topraklara gömülürken, kemikleri yakılan gencin ise Batı Trakya'da hayatını kaybettiği noktaya yakın dereye küllerinin bırakıldığı belirtildi.
Azınlıkça