Türkiye sınırını AB koruyacak

6 Ekim 2016 Perşembe |

Mülteci akınına karşı Bulgaristan-Türkiye sınırını uluslararası güç koruyacak.
Kapıkule Sınır Kapısı’nın Bulgaristan tarafındaki Kapitan Andreevo Gümrüğünde Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ortak merkez kurdu.

Açılışı bugün yapılan ve Avrupa Birliği Sınır ve Sahil Koruma Ajansı” adı verilen merkezde Bulgaristan sınır devriyeleri ile birlikte Romanya, Almanya ve Polonya’dan polis gücü görev alacak.

Başbakan Boyko Borisov: Türkiye, AB’nin stratejik ortağı olmalı

Başbakan Boyko Borisov, merkezin açılışından sonra yaptığı açıklamada, böyle bir merkezin ilk Bulgaristan’da açılmasını ülkesinin AB’ye yönelik sığınmacı akınını önlemek için verdiği mücadelenin göstergesi olarak değerlendirdi.

Тürkiye’nin AB’nin stratejik ortağı olması gerektiğini ifade eden Borisov, Türkiye ile yapılan anlaşmanın yerine getirilmesini istedi. 

Borisov şunları söyledi: Türkiye ile AB arasında yapılan anlaşmanın yerine getirilmesi için bu merkezin açılışı bir işaret olmalı. 3 milyon sığınmacı bizden (Bulgaristan) 50 kilometre uzakta duruyor. Avrupa’da 3 milyon sığınmacı ile başedebilecek sınır polisi yok”.

Yeni açılan AB sınır koruma merkezinde şimdilik AB sınır koruma ajansı Frontex’e ait sınır birliklerinin görev yapacakları ifade edildi.


Nüfusu 7.3 milyon olan Bulgaristan’daki sığınmacı merkezlerinde çoğunluğunu Suriyelilerin oluşturduğu yaklaşık 5 bin 500 mülteci bulunuyor. 

Nahit Doğu
Kapitan Andreevo - Bulgaristan