EURONEWS: BULGARİSTAN'A ESKİ JET PİLOTU, RUSYA YANLISI YENİ CUMHURBAŞKANI

15 Kasım 2016 Salı |

Bulgaristan’ın yeni cumhurbaşkanı eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli General Rumen Radev oldu. Başbakan Boyko Borisov, lideri olduğu partinin cumhurbaşkanı adayının seçimi kaybetmesi üzerine hükümetin istifasını parlamentoya sundu.
Sosyalistlerin desteklediği 53 yaşındaki Radev, Rusya yanlısı bir isim olarak biliniyor: “Bunun hayatımın en önemli görevinin başlangıcı olduğunun farkındayım. Geçmişten gelen nefretin değil, birliğin hakim olduğu daha güvenli, daha refah bir Bulgaristan için çalışacağım.” Rumen Radev ülkenin en tecrübeli jet pilotu olarak nitelendiriliyor.
Borisov hükümetinin istifasının, parlamentoda çarşamba günü yapılacak toplantıda ele alınması bekleniyor: “Şu anda elbette yapmış olduğumuz hataları görüyorum ancak geçmişteki hatalarından ders çıkaran ve onları düzelten bir partiyiz. Her zaman halkın partisi olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Bu seçimlerle, halk bize bir şeylerin doğru gitmediğini söyledi; “Öncelikleriniz iyi olabilir ancak başka öncelikler de olmalı” dedi.”
Bulgaristan’da cumhurbaşkanlığı seçimini Kremlin’e yakın eski general Rumen Radev’in kazanması ile ülkede bir eksen kaymasının yaşanması bekleniyor.