100'üncü Yaşında Doğduğu Topraklara Gelen Sabriye Nine

18 Aralık 2016 Pazar |


17.05.1916 tarihi doğumlu olan, 100 yaşındaki, Sabriye Yeşilbahçe, yaşamış olduğu Bursa şehrinden doğup büyüdüğü Kırcaali şehrini yıllar sonra ziyaret etti. Sabriye Yeşilbahçe ömrünün büyük bir kısımını geçirdiği Kırcaali - Eğridere - Topallar (Hromitsa) köyüne ziyarette bulunarak , köy camisinin açılışına katılmak istedi.

Özellikle sınırda gümrük memurlarının, kimlikte yazan doğum tarihini görünce,uzun zamandır sınırdan 100 yaşında bir yolcunun geçmemesi üzerine şaşırdıklarını ve bu yolculuktan memnun kaldıklarını belirten Sabriye Nine;enerjisini ve bu yaşa kadar dinç kalmasını sürekli bahçe işlerinde çalışmasına borçlu olduğunu belirtti.Gıda olarak vazgeçemediği yiyeceklerin başında,meyve, yoğurt, ızgara ve akşamları hafif yiyecekler olduğunu söyleyen Sabriye Nine,doğup büyüdüğü, ömrünün 55 yılını geçirdiği ve Komünizm döneminde günlük ortalama 1 leva yevmiye ile çalıştı(rıldı)ğı ve tahmini hesaplamalara göre  tek başına yaklaşık 125.000 çam ağacı diktiği yerleri gezerken duygulu anlar yaşadı.
İçindeki en büyük iki uktenin; latin harfleri ile okuma yazma bilmemesi ve dünyayı gezememiş olması olarak belirten Sabriye Nine, gençlere dünyayı gezmeleri tavsiyesinde bulundu. 96 yaşında Umre ziyaretinde  de bulunmuş olan Sabriye Nine sağlığının elvermesi durumunda önümüzdeki yıl doğup büyüdüğü topraklara tekrar gelmek istediğini belirtti.


Erdoğan DOĞU