Bulgaristan'dan Getirdikleri Lüks Otomobilleri Parçalayıp Satan Çeteye Baskın

10 Aralık 2016 Cumartesi |

BULGARİSTAN'dan getirdikleri lüks otomobilleri Bursa'da parçalayıp internet üzerinden satan çete, Gümrük Muhafaza ekiplerinin operasyonuyla ortaya çıkarıldı. Parçalanan 3 lüks otomobilin ele geçirildiği baskınla ilgili 4'ü yabancı uyruklu 12 şüpheli hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Süresi geçtiği halde ülkeden çıkarılmayan yabancı plakalı lüks araçlarla ilgili operasyonlar, Gümrük Muhafaza ekiplerince sürdürülüyor. Bir vatandaşın Alo 136 Gümrük Muhafaza İhbar Hattına yaptığı ihbar, Bursa'daki bir çetenin ortaya çıkarılmasını sağladı. İhbarın değerlendirilmesi sonucu Bursa Oto Sanayii Sitesindeki bir iş yerinde yabancı plakalı lüks araçların parçalanıp satıldığı tespit edildi. Yürütülen çalışmalar kapsamında, internet üzerinden yapılan araştırmalarda söz konusu işyerinin lüks araç parçalarını internet sitesi üzerinden sattığı da belirlendi.

Bursa Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekiplerince yapılan operasyonda, iş yerinin dış kısmında parçaları sökülmüş durumda yabancı plakalı olduğu görülen bir aracın şasi numarasının sistem üzerinden yapılan sorgulamasında, turistik kolaylıklardan faydalanarak Türkiye'ye Bulgaristan uyruklu bir kişi tarafından getirildiği ve yasalara aykırı olarak Türkiye'de bırakıldığı anlaşıldı. Ayrıca yapılan aramada, 2 Mercedes ve 1 adet Audi marka lüks aracın parçalandığı ve parçaların iş yerinin muhtelif yerlerinde satışa hazır şekilde depolandığı görüldü. Piyasa değeri 176 bin lira olan araç ve parçalarına el konuldu.

Hazırlanan soruşturma dosyası kapsamında 4'ü yabancı uyruklu olmak üzere toplamda 12 şüpheli şahıs hakkında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

8 BİN 764 ARAÇ HAKKINDA İŞLEM YAPILDI

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, mevzuata aykırı bir şekilde ülke içinde bırakılan, yasak olmasına rağmen hak sahibi olmayan vatandaşlar tarafından kullanılan ve hak sahibi olmayan kişilere kiralandıkları, satıldıkları, ikinci el oto parçası olarak satılmak üzere parçalandığı tespit edilen yabancı plakalı lüks araçlara yönelik operasyonlar son dönemde daha da artırıldığı belirtildi.

Ülke genelinde yapılan operasyonda 2016'nın ilk 10 ayında mevzuat ihlali yapan bin 47 adet Gürcistan plakalı, 2 bin 14 adet Bulgaristan plakalı, 860 adet Suriyeplakalı ve 4 bin 843 adet diğer ülke plakalı araca gümrük kanununun ilgili maddeleri gereğince işlem yapıldığı belirtilerek, ayrıca bu araçlarla ilgili kişilere 27 milyon 100 bin TL ceza kesildiği ceza kesildiği kaydedildi.