Bulgaristan Türklerinde DOST Partisi heyecanı

22 Mart 2017 Çarşamba |

Bulgaristan'da Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar (DOST) Partisi, 26 Mart'ta yapılacak genel seçim öncesi ülkedeki Türkler arasında heyecan uyandırmış durumda.
DOST Partisi lideri Lütvi Mestan'ın Doğu Rodop bölgesinde bulunan Mestanlı kasabasındaki etkinliğini izleyen AA, halkın nabzını tuttu.
Mestan'ın konuşmasını izleyenler, DOST Partisinin Bulgaristan'da yaşayan Türklerin sorunlarıyla ilgilenecek, onlara çözüm arayacak yeni bir "umut" olacağı kanaatinde.
- "Böyle bir partinin kurulması geç bile kaldı"
Lütvi Mestan'ın mitingi için Cebel kasabasından geldiğini belirten Haşim Semerci, DOST Partisinin kendilerini heyecanlandırdığını söyledi.
Semerci, Bulgaristan'da Türk olarak doğup büyümenin birçok zorluğu bulunduğuna işaret ederek, bugüne kadar da bu zorlukların üstesinden gelmek için çabalayacak bir Türk partisinin olmadığını ifade etti.
"Benim için DOST Partisi bir umut." diyen Semerci, şunları kaydetti:
"Burada 27 yıldır Türk partisi olduğu söylenilen Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) vardı. Onların bizler için bir şeyler yapmasını çok bekledik. Bulgaristan Türkleri için, Türkçe için bir şeyler yapmalarını bekledik ama maalesef yapılmadı. Sabrımız taştı. DOST Partisinin kurulması çok geç bile kaldı."
Lütvi Mestan liderliğindeki partiden beklentilerinin büyük olduğunu dile getiren Semerci, "Buradaki haklarımız tam olarak alınmamıştır. Ben Türkçe öğretiyorum. 27 seneden beri üzerinde durduğum şey Türkçenin, Türk azınlığının yaşadığı bölgelerde mecburi ders olarak okutulması. DOST Partisinin bu konuda adım atacağına inanıyorum." diye konuştu.
- "DOST Partisinden başka alternatif yoktur"
Hayatını 35 yıldır Bulgaristan'da sürdüren ev hanımı Sevim İbrahim, "taze kan" olarak gördükleri DOST Partisinden beklentilerinin yüksek olduğunu söyledi.
"DOST Partisine inanıyorum." diyen İbrahim, "Sonuna kadar arkalarındayım. Bu seçimlerde umarım herkes doğru yolu bulur. HÖH'ten vazgeçip, Türklüğü destekler. Bizim için doğru yol DOST'tur, başka alternatif yoktur." ifadesini kullandı.
Yaptıkları eziyetten dolayı Bulgaristan'ın bugüne kadar Türklerden özür dilemediğine vurgu yapan İbrahim, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Maalesef bunu HÖH denilen parti yaptıramadı. Umarım DOST Partisi bunu başaracaktır. İşimiz yok, adımız başka. Türk halkı hep kullanıldı. Umarım Lütvi Mestan bizi bu bataklıktan çıkarır."
- "DOST Partisine oy vermek için İsveç'ten geldim"
Bulgaristan doğumlu iş adamı Sami Özgür, DOST Partisine oy vermek için İsveç'ten geldiğini belirtti.
"Oy kullanmak ve kullanmaya teşvik etmek için geldim." diyen Özgür, daha önceki seçimlerde destekledikleri HÖH tarafından aldatıldıklarını söyledi.
Özgür, şöyle devam etti:
"HÖH'ün yanlışlarını biliyorduk ama Türkleri temsil eden başka bir parti olmadığı için, bölünmemek adına desteklemek zorundaydık. Onların bizi aldattığı ortaya çıkınca artık fikrim değişti. 27 yıldır kandırılmış olduğumuzu hissettim. O yüzden şimdi sonuna kadar DOST Partisini destekleyeceğim."
DOST Partisinin Türk halkına sahip çıkmasını beklediklerini ifade eden Özgür, "Lütvi Mestan bizim sorunlarımızı biliyor. Umarım inandıkları yolda devam ederler." dedi.
- "HÖH denilen parti 27 yıldır bizi aldattı"
Serbest çalışan İsmet Yılmaz da HÖH'ün Türk halkının sorunlarına yanıt bulamadığına dikkati çekti. Bu nedenle DOST Partisinin kendilerinde heyecan uyandırdığını vurgulayan Yılmaz, "En önemlisi bir Türk partisi. HÖH denilen parti bizi 27 yıldır aldattı. Şimdi bütün umudumuz DOST Partisi." ifadesini kullandı.
Bulgaristan'da 26 Mart'ta yapılacak erken parlamento seçiminde, 7 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan Türk ve Müslümanların oyları için DOST Birliğinin yanı sıra parlamentoda 33 milletvekili bulunan HÖH de mücadele verecek.
Türkiye'nin 2015'in Kasım ayında hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesi, Bulgaristan'da Türklerin en fazla temsil edildiği HÖH'te görüş ayrılığına neden olmuştu. Türkiye'nin tutumunu destekleyen Genel Başkan Lütvi Mestan, Onursal Başkan Ahmet Doğan'ın baskılarına maruz kalarak partiden ihraç edilmişti.
Mestan ve bir grup milletvekili, Nisan 2016'da DOST Partisini kurarak, Bulgaristan'daki Türk siyasi hareketinde yeni bir sayfa açmıştı. Kısa sürede örgütlenen DOST Partisi, erken seçimlere Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) ile ittifak yaparak DOST Birliği altında katılıyor.
AA