Yrd.Doç.Dr. Kader Özlem: 'Bulgar polisinin Türklere yönelik kötü muamelesi sistematik'

6 Eylül 2017 Çarşamba |

AB Komisyonu'na sunulan ve Avrupalı Türklerin, Avrupalı Türklerin, Bulgar sınır güvenlik birimlerinin karıştığı yolsuzlukların kurbanı olduğuna işaret eden raporu değerlendiren Yrd.Doç.Dr. Kader Özlem "Türklerin sınır kapısında bekletilme süreleri 5-6 saatten 15-17 saate çıktı. Bu muamele sistematik" dedi.

Türkiye kökenli Avrupa vatandaşlarının Türkiye'ye kara yoluyla ulaşması süreci Bulgaristan polisinin zorbalığıyla kesintiye uğruyor. Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, AB Komisyonu'na sunduğu raporda, kara yoluyla ülkesine giden Avrupalı Türklerin, Bulgar sınır güvenlik birimlerinin karıştığı yolsuzlukların kurbanı olduğuna işaret etti. Avrupalı Türklerin Bulgar polisi ile yaşadığı sorunların anlattığı raporda Piri, Türkiye kökenli yolcuların, gerekçesi belirsiz para cezaların muhatabı olduğunu ve bu cezaları ödemeyi reddettikleri takdirde 14 saatten fazla süre güneş altında bekletildiklerini söyledi. Piri'nin tespitlerini Sputnik'e değerlendiren Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü'nden Yrd.Doç.Dr. Kader Özlem'e göre AP yetkilisinin işaret ettiği bu durum Avrupalı Türklerin sistematik olarak maruz kaldıkları bir haksızlık.
‘TÜRKLERİN BEKLEME SÜRELERİ HIZLA YÜKSELDİ'
Avrupalı Türklerin sınır kapısında yıldan yıla uzayan bir bekleyişe mahkum edildiğine işaret eden Özlem "Kapıkule'de bilhassa bu yıl gurbetçilerin Türkiye ziyaretlerinde bekleme süresi oldukça arttı. 2014-2015 ve 2016'nın en yoğun döneminde bekleme süresinin 5-6 saat civarındayken bu yıl 25 Ağustos'ta bekleme süresin 15-17 saate yükseldi" dedi.
Yaz dönemlerinde Avrupalı Türklerin bekleme sürelerinin uzadığına değinen Özlem "Genellikle yılın Temmuz ayları Avrupalı Türklerin Türkiye'ye gelişlerine Ağustos ayı ise Türkiye'den ayrılışlarına denk geliyor. Yaz dönemini Türkiye'de yakınlarıyla geçirmek isteyen Avrupalı Türkler için özellikle dönüş yolculuğu büyük sorunlar yaşanmasına neden oluyor. Esasen Türkiye'nin Bulgaristan ile Kapıkule, Hamzabeyli ve Dereköy kapıları; Yunanistan ile İpsala ve Pazarkule kara sınır kapısı var. Bu sınır kapıları arasında en geniş işlem hacmine Kapıkule sahip olup Avrupa'nın en büyük sınır kapısı durumunda" dedi
‘RÜŞVET VE USÜLSÜZLÜKLER DE SİSTEMATİK'
Sorunun temel sebebinin Bulgaristan'daki sistemin yetersiz olması ve memurların yavaşlığından kaynaklandığına değinen Özlem "Türkiye'de bayram tatiline girilmesi ve Bulgaristan ve Yunanistan'dan hafta sonları Edirne ve Kırklareli'ne alışveriş yapmak üzere gelen turistlerin de dahil olmasıyla 26-27 Ağustos tarihlerinde sınırlarda yoğunluk daha da arttı. Bulgaristan tarafında işlemleri yavaş yapılıyor ve gümrük işlemlerinde kullandıkları sistem yetersiz" ifadelerini kullandı.
AP yetkilisi Piri'nin açıklamalarıyla basına yansıyan rüşvet meselesinin doğruları yansıttığını söyleyen Özlem "Avrupalı Türklerin uzun saatler süren gümrükte beklemelerinin yanı sıra Bulgaristan tarafına geçtikten sonra da yıllardır süregelmesi nedeniyle kronikleşen Bulgar polisinin rüşvet istediği şikâyetleri de basına yansıdı. Aslında bu da yeni bir husus olmayıp sistematik bir durumu işaret etmektedir. Piri'nin demecinde doğruluk payı yüksek. Ayrıca Bulgaristan'da özellikle Kapitan Andreevo sınır kapısında rüşvet ve yolsuzluk suçlamasıyla 6 ay ila 1 yıl arasında değişen periyotlarda Bulgar güvenlik güçlerince yapılan operasyonlar bilinmektedir. En son Eylül 2016'da Kapitan Andreevo'ya operasyon yapılmıştı" dedi.
‘TÜRKİYE-ALMANYA KRİZİ DE TÜRKLERİ HEDEF TAHTASINA OTURTUYOR'
Türkiye'nin 24 Eylül'de genel seçime gidecek Almanya'yla içinde bulunduğu krizin de Avrupalı Türklerin sınır kapılarında karşılaştıkları zorluklara etkisi olduğunu söyleyen Özlem şunları söyledi:
"Türkiye-Almanya ilişkilerinde kriz yaşanıyor. 2017 başından itibaren Almanya'da siyasilerin seçim dönemi öncesinde Türk ve Müslüman karşıtlığına endeksli popülist söylemleri krizi daha da derinleştirdi. Almanya'nın Bulgaristan ve Yunanistan üzerinde ikili ilişkiler bağlamında siyasi ve özellikle ekonomik nüfuzunun hayli güçlü olduğu dikkate alındığında, Avrupalı Türklerin Bulgaristan ve Yunanistan sınır kapılarından geçişlerinde karşılaştığı zorluklarda Almanya'nın muhtemel etkisi değerlendirme kapsamında tutulmalı. Malum, sınırda uzun saatler bekletilen Avrupalı Türklerin önemli bir kısmı seçmen durumunda."
https://tr.sputniknews.com