Bulgaristan Müslümanlar Diyaneti Sözcüsü: Devletin Dinî Cemaatlere Malî Yardım Temini Olmadan Dışardan Sağlanan Finansın Durdurulma İmkanı Yoktur

3 Ekim 2017 Salı |

       
 26 – 29 Eylül 2017 tarihleri arasında Sofya’da düzenlenen XIII. Uluslararası “Terörizm ve Elektronik medyalar” konulu konferansta Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov, eğitim ve dinlerle ilgili yasalarda değişiklikler yapılması gerektiğini belirtti. “Birleşik Vatanseverler Koalisyonun”dan olan siyasetçinin sözlerine göre planlanan değişiklikler ile Bulgaristandaki müslümanlarının radikalleşmesinin önlenmesi amaçlanmaktadır.  
Gelecek hafta Savunma Bakanı, Bakanlar Kuruluna ve Millet Meclisi’ne dinî cematlerin, okullarda din dersi veren müslüman öğretmenlerin ve imamların maaşlarının sağlandığı finansman organlarına yönelik daha sıkı denetim için özel teklif sunacak.  
Başbakan Yardımcısı Karakaçanov, gazetecilere, Yüksek İslam Enstitüsü’nün tanınması ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış eğitim sistemi doğrultusunda buradaki kadroların eğitilmesi gerektiğini söyledi. Onun sözleriyle, ülkemzideki imamların tebliğ ettikleri islamın geleneksel veya radikal islam olduğunu tespit etemek için imamların sınava tabi tutulmaları gerekmektedir.   
Bulgaristan Müslümanlar Diyaneti Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Celal Faik, Karakaçanov’un konuşmasını değerlendirerek şu beyanatta bulundu:
“Bulgaristan Müslümanlar Diyaneti, Savunma Bakanı’nın Yüksek İslam Enstitüsünü akredite etme taahhüdünü tebrik etmektedir. Yüksek İslam Enstitüsü’nün eğitim hayatına başlamasından itibaren 27 yıldır bu durum beklenmektedir. Ne yazık ki, şimdiye kadar devlet, Yüksek İslam Enstitüsü mezunlarının  eğitimlerini tamamladıktan sonra, yüksek öğrenimlerini devam edebilmeleri için Enstitünün akredite edilebilmesi için yardımda bulunmamıştır” dedi.   
Bulgaristan Müslümanlar Diyaneti Basın sözcüsünün Faik’in sözlerine göre, devlet ülkedeki bütün dinî cemaatleri mâlî açıdan desteklemezse dışrdan finanse edilmeleri sonlandrılamaz. Aksi takdirde bu dinî cemaatler yok olmaya mahkumdurlar”.
Başmüftülük Sözcüsü: “Devlet, dinî cemaatlere yönelik dış finansmanı kısıtlamaya veya tamamen durdurmaya karar verdiği takdirde, Bulgaristanda’ki Dinî Topluluklar Millî Mecis’i ile birlikte, dinî cemaatlerin her birine mâlî destekte bulunması gerektiği yönünde ortak görüşümüz var”dedi.
Celal Faik, “yurtseven” parti temsilcilerinden bazıları, Başmüftülüğü ve Bulgaristandaki Müslüman cematini kasıtlı olarak etkileyen kanunlarda değişiklik öngördüklerini endişe ile dile getirdi.  Genel sekreterin sözlerine göre bütün bu olanlar, Bulgaristanda tamamen meşru dinî kurum olan Bulgaristan Müslümanlar Diyaneti’ne her hangi bir şekilde danışmadan gerçekleştirilmektedir. Dedi.
Başbakan Yardımcısı Karakaçanov’un, Bulgaristandaki imamların ılımlı islam üzerine test yapmaları teklifini nasıl değerlendirdiği sorusuna Celal Faik:
“İmamların ne tarz islam tebliğ ettiklerini değerlendirecek olan komisyon, yetkili kişilerden oluşmalıdır- örneğin Bulgaristanda tanınmış ilahiyatçılar. Bu değerlendirmede komisyonun yabancı düşmanlığı yapan siyasi partilerin yönetimi altında mı, yoksa başta devlet ve devlet görevlilerinin Başmüftülükle birlikte mi imamların ne tür islam tebliğ ettiklerini açıklığa kavuşturacak olması önemlidir” dedi.
Konuşmanın sonunda Başmüftülük Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Celal Faik, sözkonusu kanunn değişiklikleri ile ilgili Bakanlar kuruluna ve Meclise sunulacak teklifleri bekleyeceklerini ve daha sonra resmi açıklama yapacaklarını ifade etti. 

         Söyleşiyi yapan: L. Çauşeva