Bulgaristan AB Dönem Başkanlığı görevini devralıyor

31 Aralık 2017 Pazar |

Avrupa Birliği'ne üye olduğu 2007'den bu yana ilk kez AB Dönem Başkanlığı görevini üstlenecek olan Bulgaristan, görevi 1 Ocak'ta Estonya'dan devralacak. Bulgaristan hükümeti 6 aylık programında Batı Balkan ülkelerini AB genişlemesinin odağına yerleştirdiğini açıkladı.
Sofya Üniversitesi'nde Siyasal Bilimler profesörü Daniel Smilov Bulgaristan'ın başkanlık sürecini şöyle değerlendirdi:
"Bu ülkeler için Avrupa Birliği'ne katılım öncesi dönemi çok önemli. Aslında, Bulgaristan en hızlı kalkınma ve en önemli reformlarını bu dönemde gerçekleştirdi. Batı Balkan ülkelerine açık bir yol haritası sağlanırsa, iyi bir gelişme bekleyebiliriz. Öte yandan, Bulgaristan hükümetinin, dönem başkanlığı süresince yolsuzlukla mücadele gibi hoşlanmadığı konuları ikinci plana bırakması bekleniyor."
Damian Vodenitcharov, Euronews"Arkamda gördüğünüz bu bina Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı'na ev sahipliği yapacak olan Sofya Halk Kültür Sarayı. Bulgaristan bu sürece hazırlanırken aynı zamanda komşu ülke Makedonya ile bir yakınlaşma dönemi başlattı."
Geçtiğimiz Ağustos ayında, Makedonya ve Bulgaristan iyi komşuluk ve işbirliği anlaşmasını imzaladı. Sözkonusu anlaşma, iki ülke arasındaki, ulaşım ve iletişim bağlarını güçlendirme, gümrük ve sınır prosedürlerini kolaylaştırmak gibi konuları kapsıyor. Ayrıca bu anlaşmayla Makedonya Ortodoks Kilisesi, Bulgaristan'nın himayesi altına alındı.
Bulgaristan'da Makedon azınlığın hakkını savunan OMO-Linden-Pirin Partisi'nden Stoyko Stoykov, bu anlaşnmanın ülkedeki Makedonların hakkını yeterince savunmadığını düşünüyor:
"Bulgaristan ile Makedonya arasında uzun zamandır devam anlaşmazlığın kaynağı her zaman aynı sorunlara dayanıyor. Bulgaristan’nın kendi ülkesindeki Makedon azınlığı tanımaması ve Makedon ulusunun sorgulanması iki ülke arasındaki en önemli sorunlar. Ne yazık ki, imzalanan yeni anlaşmayla Sofya hükümetinin bu konudaki tavrı ve politikasında herhangi bir değişiklik olmadı. Yani bu konuda bir gelişme beklemek gerekir."
Avrupa Birliğinin genişlemesinin merkezinde yer alacak Batı Balkan ülkeleri için Mayıs 2018'de başkent Sofya'da özel bir zirve düzenlenecek.
Euronews