Bulgaristan Başmüftülüğü: Net belirlenmeyen terimler ve kavramlar istenmeyen sonuçlara yol açabililir

15 Aralık 2017 Cuma |

Ceza Kanununda “Radikal İslam” İle İlgili Degişiklikler Kabul Edildi

 6 Aralık 2017 tarihinde milletvekilleri sözde “Radikal İslam”ın tebliğ edilemsini ve dini kıyafet olarak yüzün kapatılmasıyla ilgili ceza yasasında öngörülen değişiklikeri ilk oturumda kabul etti. Ceza yasasında yapılan değişiklikler, Birleşik Vatanseverler Koalisyonu tarafından sunuldu. Birlik Vatanseverler Koalisyonu milletvekillerine göre radikal islam’ın tebliğ edilmesi 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve 5000 lv. kadar para cezası ile cezalandırılacaktır.

Yapılan değişiklikler ayrıca, her kim ikinci veya üçüncü kişileri cebren dini kıyafet taşımaya ve yüzünü örtme zorlarsa 1 ile 4 yıl arasında değişen hapis cezası öngörülüyor.

Bulgaristan Ceza Kanunu ile ilgili değişiklikleri sunan milletvekillerinin sözlerine göre demokrasi karşıtı idelojinin yaygınlaştrılmasının cezalandrılması öngörülmüştür. Bu alanda ceza dairesine dahil tek ideoloji faşizm olarak belirtilmiştir.

Bazı milletvekilleri metinlerin kesinleştrilmesi ve terimler ile kavramların açıklığa kavuştrulmasını istediler, aksi halde öngürlemeyen sonuçlara yol açacğını ifade ettiler.

Dün Ceza Kanunu’nda yapılan değişiklikler birçok soruyu da beraberinde getirmektedir. Yaygın kullanıma girmiş olmasına rağmen “radikal islam” kavramı olabilir mi ve uygun mu gibi kavramın olması. Barış dini olan İslam’ın “radikal” olarak tanımlanması ve bu tarifi ile anti demokratik faşimzm ile aynı kategoriye konulabilir mi? Aslında yeni düzenlemeler cevapları bilinmeyen bir çok soruyu da beraberinde getiriyor. 


Kesin olarak belirlenmeyen terimlerin ve kavramlarının kullanılması ciddi ve istenmeyen sonuçlara yol açabililir.

Bulgaristan Başmüftülüğü