Göçmen Kızçelerinin 15 Özelliği

25 Aralık 2017 Pazartesi |

İşte Dillere Destan Göçmen Kızçelerinin 15 Özelliği 


Uğruna türküler söylenen, artık güzelliğin sıfatı haline gelmiş göçmen kızlarını yakından tanıyalım.

1. Anne ya da baba tarafı ya da her ikisi de balkanlardan göçmüş ailelerin mensubudurlar.
Kiminin ailesi yakın zamanda göçmüştür, kimisi ise bir iki kuşaktır Türkiye'de yaşamaktadır. Eh tabii göçtükleri balkan ülkesine göre tarihler değişebiliyor.
2. Göçmen kızı denince elbette birçok alt dalı vardır; Yugoslav, Bulgaristan, Selanik ya da Boşnak!
 Makedonya kökenliler kendilerine Yugoslav göçmeni derler, Bulgaristan göçmenleri Bulgar göçmei denmesinden hoşlanmazlar mesela ve Yunanistan göçmenleri de genelde direkt Selanik demekten yanadırlar. En nihayetinden balkanlarda yaşayan Türklerdir hepsinin aileleri.
3. Genelde beyaz tenli ya da kumral ve açık renk saçlı, mümkünse de renkli gözlüdür.
 Her biri böyle olacak diye bir şart yok ama onlar için avrupai denmesinin asıl nedeni budur. Havasından mıdır suyundan mıdır bilinmez, bu fiziksel özelliği taşımasa bile bir şekilde hissedersiniz onun göçmen kızı olduğunu.
4. Az konuşan bir göçmen kızı olabilemez! Onlar hiç durmadan bıcır bıcır konuşur ve herkes kendini ağzı açık vaziyette onu dinlerken bulur.
 Yaşam enerjileri çok yüksektir ve bu çenelerine de vurmuştur. Tatlı tatlı öyle bir konuşurlar ki, anlattığı şey dünyanın en saçma şeyine denk de olsa dinlersiniz. Göçmen kızı büyüsü sanırız bu.
5. Bir göçmen kızı için akrabalık ilişkileri kuvvetlidir, iç içe yaşarlar ve yedi sülalesine hakimdir, ayrıca en çok kuzeni olan kız tipidir.
 Malumunuz göçmen aileleri koloniler halinde yaşamaya bayılırlar ve bir göçmen kızı olarak tüm akrabaları tanımak ve hal hatır sormakla yükümlüdür kendisi. Ayrıca bir sürü kuzeni vardır, sosyal medya hesabı #kuzenlerle hashtagiyle doludur kesin.
6. Onlar babasının kızıdır, babaları ile arasında tarif edilemez bir arkadaşlık bağı vardır.
 Elbette bu sadece göçmen kızlarına has demiyoruz ama baba ile arkadaş gibi olma durumu genelde göçmen kızlarında görülür. Baba kızının sırdaşı gibidir ve genelde annesinin bilmediği şeyleri bile babasıyla paylaşabilir.
7. Genlerine kodlanmış temizlik, titizlik hastalığı vardır ve bundan kurtulmaları pek mümkün değildir.
 Evet onları evde ellerinde sarı bezle gezerken görmeniz çok muhtemel. Gezmelerde şıkır şıkır gezen o prenses hatunlar evde tepesinde topuzu, altında gri eşofmanıyla, banyo ve mutfağı çamaşır suyuyla tavaf ederler.
8. Yumuşak başlı ve uyumlu görünseler de damarına bastığınızda karşılaşacağınız soğuk hava dalgası balkanlardan gelen soğuk hava dalgasına bin basar.
 Oldukça ılımı ve sevimli görünmekte üzerilerine yoktur ama kırgınlıklarını zor atlatırlar. Önce bağırıp çağırarak tüm kinlerini kusar sonra da canınıza okuyan bir sessizliğe gömülürler. Göçmen kızı stayla trip.
9. Gelenek ve göreneklerine oldukça bağlıdırlar çünkü ne kadar eski göçmüş olurlarsa olsunlar, aileleri tüm gelenekleri yaşatmıştır.
 Anlayacağınız biz çok eski göçtük, muhabbeti yoktur onlarda, tüm o göçmenlere has adetlerle büyüdüklerinden, isteseler de istemeseler de kendilerini tam bir göçmen kızı olarak bulurlar.
10. Süslenmek onlar için ata sporudur, bayılırlar takıp takıştırmaya ve girdikleri ortamda herkesi kendilerine dönüp bir baktırırlar.
 Doğal güzelliklerinin elbette farkındalar ancak süslenmek onlar için bir yaşam biçimi haline gelmiştir. Bakımlı, alımlı olmayı ve gösterişi severler.
11. Balkan dillerini Türkçe'yle harmanladıkları kendilerine has bir dilleri vardır, bakınız; Göçmence!
Türkiye'ye göçen ilk kuşak balkanlarda kullandığı dili bir süre korusa da zamanla Türkçe'yle karıştırıp ortaya bambaşka bir dil çıkarrmıştır. Bir göçmen kızının da bunu bilmemesi imkansız tabi. Biraz göçmen kızına maruz kaldıysanız hiç olmazsa şu kelimeyi bilirsiniz; kakosi?
12. Söz konusu bir göçmen kızının evliliğiyse her şey tam yapılacak; söz, nişan, kına gecesi ve düğün!
Her ne kadar özgür ruh olasalar da, içlerinde buram buram göçmenlik var. Söz tepsisi, çeyiz sermesi, şalvarlı kına gecesi yapılması şart. Aman bre deryalar, çalınacak yani, göçmen kızını isteyeceklere duyurulur, kaçış yok!
13. Hamur işleri başta olmak üzere kendilerine has yemek adetlerinden nasiplerini almışlardır, elleri yatkındır yani!
 O oklava en az bir kez tutulmuştur ve o hamur açılmıştır, çünkü başlarında bir anaanne ya da babaanne bulunduysa bundan kaçışları olmamıştır. Pita, Koranik, Mantı Böreği gibi envai çeşit hamur işi bilirler ama yaparlar mı o ayrı mesela tabii.
14. İzmir başta olmak üzere genelde kıyı illerinde yetişmiş kızlardır, bir göçmen kızı deniz düşkün olur yani.
 Eh göçen ataları ağızlarının tadını biliyorlarmış da hep deniz kıyısı illeri tercih etmişler. Deniz havası almadan, şöyle dalga dalga yayılan mavilik görmeden yapamazlar.
15. Dışarıdan burnu havada görünse de, tanıştığınızda görüp görebileceğiniz en samimi insana dönüşürler.

 Samimi ve sıcak kızlardır, bir göçmen kızı ile aynı ortamdaysanız kendinizi milyonlarca farklı konunun içinde bulur ve onu yıllardır tanıyormuş gibi hissedersiniz.

Eksiklerimizi de göçmen kızları yoruma eklesin artık.

ONEDIO