Türkiye ile Bulgaristan arasında İthal hayvanda ‘istasyon’ krizi

22 Aralık 2017 Cuma |


Malumunuz Avrupa’dan ithal edilen besilik ve damızlık hayvanların tamamına yakını karayolu ile getiriliyor. Tırla gelen hayvanlar da Türkiye’ye giriş yapmadan önce Bulgaristan’da dinlenme istasyonunda dinlendirilmesi gerekiyor. AB normlarına göre bir zorunluluk. Ancak AB normlarını bir tarafa bırakın, hayvan da bir canlı olduğu için belli bir yolculuktan sonra dinlendirilmesi gerekiyor.
Bulgaristan’da bu anlamda iki tane hayvan dinlenme istasyonu bulunuyor. Birisi Haskova’da diğeri de Svilengrad’da… İkisi de şahıs şirketi. Türkiye’ye ithal edilen hayvanlar önceleri Haskova’daki dinlenme istasyonunda dinlendirilirken, sonra ne olduysa burası Bulgaristan Tarım Bakanlığı tarafından kapatılıyor.

Gelen tırlar bu sefer yeni açılan Svilengrad’daki dinlenme istasyonuna yönlendiriliyor. Ancak Svilengrad’daki dinlenme istasyonun kapasitesinin düşük olması ve hayvanların ihtiyacı olan hizmetin sağlıklı bir şekilde verilememesinden dolayı ithalatçı firmalar tepkilerini bizim Tarım Bakanlığı’na iletiyorlar.
Tarım Bakanlığı da Bulgar tarafına bu durumu aktarıyor. Hatta tepkiler artınca olayı yerinde görmek için Tarım Bakanlığı’ndan bir heyet gönderiliyor.
Heyet durumun vahametini yerinde görüyor. Konu iki ülkenin Tarım Bakanlarının hem Türkiye’de hem de Bulgaristan’daki görüşmelerinde de gündeme gelerek, Bulgaristan Tarım Bakanı’ndan yaşanan bu sorunun bir an önce çözülmesi talep ediliyor.
Çünkü hayvanlar Svilengrad’daki dinlenme istasyonunda sağlıklı bir şekilde dinlendirilmediği gibi ithalatçı firmalardan da tır başına 500 avro alınıyor. Her şeyi bir tarafa bırakın Türkiye’ye getirilen hayvanlara açıkça eziyet ediliyor. Öncelikle Türkiye’nin buna müsaade etmemesi gerekiyor. Çünkü hem para vereceksin hem de hayvan sağlığı açısından yeterli hizmeti alamayacaksın! Yok, böyle bir şey!
Neyse…
‘Svilengrad’daki dinlenme istasyonu’ sorunu Bakanlar arasındaki resmi görüşmelerde bile öncelikli görüşülen konuların başında gelmesine rağmen tırlar bu istasyona girmeye devam ediyor. Yani anlayacağınız hiçbir şey değişmiyor.
Şimdi gelelim sadede…
Bulgaristan Tarım Bakanlığı istese bu sorunu bir an önce çözer. Ama sorun çözülmüyor!
Peki, Türkiye bu konuyu AB’ye şikâyet etse Bulgaristan hükümeti ciddi bir cezai müeyyide ile karşı karşıya kalır.
Ama ne Bulgaristan Tarım Bakanlığı bu olayın üzerine gidiyor, ne de bizim Tarım Bakanlığı ‘talebin’ ötesinde bir adım atıyor.
Tarım Bakanlarını bir tarafa bırakıyorum. Belki de sorunun çözüldüğünü düşünüyorlar ama alt tarafta (bürokraside) belli ki birileri ayak sürüyor! Buradaki rant düzeninin bozulmasını istemiyorlar. Yoksa bunca girişime rağmen çözülemeyecek bir sorun değil!
Ama maalesef öyle olmuyor! İthal ettiğimiz hayvanlar için tır başına Bulgaristan’daki özel bir firmaya 500 avro para ödüyoruz, hayvanlarımızı da ‘dinlendirmeden’ Türkiye’ye kabul ediyoruz!

Sadettin İnan
Milli Gazete