Bulgaristan'daki Osmanlı eserleri ihya bekliyor

8 Ocak 2018 Pazartesi |

Türkiye’nin 16 milyon TL gibi büyük bir bütçeyle restore ettiği Balat’taki Demir Kilise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un iştirakleriyle tekrar açıldı. Türkiye tarafından gerçekleştirilen bu son restorasyon faaliyeti, Bulgaristan’daki Osmanlı’dan miras kalan eski eserlerin durumunu akıllara getirdi.

İstanbul Balat'ta bulunan Sveti Stefan Kilisesi, (Demir Kilise) 7 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı. Açılış törenine Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'un katılımı ise Bulgaristan'daki Osmanlı eserlerini yeniden Türkiye gündemine taşıdı.
ERDOĞAN'DAN 'ONARIM' TEKLİFİ
'Bulgaristan'daki Osmanlı eserleri' konusu, Bulgaristan'ın Avrupa Birliği'nde (AB) dönem başkanı olacağı tarihin yaklaşması ve Erdoğan'ın AB mesajlarının gölgesinde kalsa da Cumhurbaşkanı burada yaptığı konuşmada Borisov'a seslenerek 'bu eserleri ortak bir işbirliği ile yeniden ayağa kaldırabileceklerini' söyledi.

Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı:

"Osmanlı döneminde, şimdiki Bulgaristan toprakları üzerinde çok sayıda cami, han, hamam, köprü, türbe gibi tarih eser niteliğinde yapılar inşa edilmiştir. Bulgaristan'daki tarihi vakıf eserlerinin ve camilerin de onarıma ihtiyaçları olduğunu biliyoruz. Demir Kilise örneğinde olduğu gibi ortak kültürel mirasın muhafazasına yönelik bu çalışmaları birlikte yapabiliriz."


EN ÖNEMLİ ESERLERDEN BİRİ: 
PARGALI iBRAHiM PAŞA CAMii

Buna göre Bulgaristan'da Osmanlı döneminden kalma pek çok eser bulunurken, ekseriyeti restorasyona ve bakıma muhtaç vaziyette. Bunların başında Razgrad'taki Pargalı Makbul/Maktul İbrahim Paşa Camii geliyor. Pargalı İbrahim Paşa tarafından 1530'lu yıllarda inşasına başlanan eser, Paşa'nın ölümünden çok sonra 1616 yılında Mahmut Paşa tarafından tamamlanarak ibadete açıldı. Minare şeklindeki ağırlık kuleleriyle, klasik Osmanlı mimarisinin istisnai/ilginç bir numunesini teşkil eden cami şu an harap vaziyette ve bir an önce tedbir alınmazsa bir müddet sonra yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.


TÜRKİYE BULGARİSTAN'DAN NE İSTİYOR?
Türkiye, TİKA marifetiyle Balkanlar'daki Osmanlı mirası pek çok eseri ihya etti ve etmeye de devam ediyor. Türkiye'nin bu eserleri restore etmek için Bulgaristan'dan herhangi bir maddi beklentisi yok.Tek beklenti, bu konuda gerekli resmi izinlerin verilmesi ve bürokratik engellerin ortadan kaldırılması.


Джамията на Ибрахим паша в Разград се руши

Българската желязна църква „Св. Стефан“ в Истанбул официално беше открита , след като беше реставрирана. За целта турската държава отдели милиони. Това стана по силата на спогодба, според която България трябва да възстановява джамии на наша територия. Един...