Cumhurbaşkanı Rumen Radev yolsuzlukla mücadele yasasını veto etti

2 Ocak 2018 Salı |

Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in, Aralık ayında parlamentodan geçen yolsuzlukla mücadele yasasını veto ettiği bildirildi. Radev bugün, 2 Ocak'ta yaptığı açıklamada, söz konusu yasa tasarısının yolsuzluk konusunda etkili bir soruşturma sürecine izin vermeyeceğini öne sürdü.

Avrupa Birliği'nin (AB) en yoksul ülkesi olan Bulgaristan'ın, AB dönem başkanlığını devralmasından sadece bir gün sonra gelen Radev'in bahse konu vetosunun, oldukça dikkat çekici olduğu değerlendiriliyor.
2007 yılından beri ilk defa bir Balkan ülkesi AB dönem başkanlığını devralırken, Bulgaristan'ın önümüzdeki 6 ay boyunca bu görevi sürdürmesi bekleniyor. Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün verilerine göre yolsuzluk ve rüşvet bakımından AB'nin en kötü ülkesi sayılan Bulgaristan, Avrupa Komisyonu tarafından da, bu sorunla yetersiz mücadele ettiği gerekçesiyle sık sık eleştirilere maruz kalıyor.
Radev'in vetosuna takılan yasa tasarısı, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele adına özel yetkili bir birim kurulmasını öngörmekteydi. Yasa tasarısıyla birlikte ayrıca, kolluk kuvvetlerinin denetimi ve hesap verebilirliği büyük ölçüde artırılacak.
QHA