Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva: 'Türkiye olmadan sınırları koruyamayız'

11 Ocak 2018 Perşembe |

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva, “Türkiye, Avrupa Birliği'nin (AB) yakın ortağı olmadan ne AB’nin dış sınırlarını başarıyla korumak ne de terörizmle mücadelede başarılı olmak mümkün." dedi. 
  • Ekaterina Zaharieva:
  •  “Avrupa-Türkiye ilişkilerinde olumlu sinyaller alıyoruz. Türkiye ziyareti sırasında cumhurbaşkanı, başbakan ve dışişleri bakanı ile görüşmelerimizde, dostlar arasındaki sorunları gözardı etmeden, olumlu şeylere odaklanmamız gerektiği konusunda mutabık kaldık. Türkiye, AB’nin yakın ortağı olmadan ne AB’nin dış sınırlarını başarıyla korumak ne de terörizmle mücadelede başarılı olmak mümkün." 
  •  “Son iki aydaki olumlu gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, Bulgaristan’ın AB Konseyi dönem başkanlığı takviminde yer almıyor olmasına rağmen bir AB-Türkiye zirvesinin düzenlenmesinin mümkün olduğunu düşünüyorum.” 
  •  "Bulgaristan Cumhurbaşkanı Ruman Radev’in ev sahipliğinde ve Başbakan Boyko Borisov’un organizasyonunda Sofya’da düzenlenecek AB-Batı Balkanlar zirvesinin odağı, Batı Balkanlar olacak ancak bu, AB-Türkiye konulu bir toplantının düzenlenmeyeceği anlamına gelmez. Bence Bulgaristan'ın dönem başkanlığı sırasında AB’nin Türkiye ile ilişkilerinin normalleştirilmesi için yapılabilecek birçok şey var.” 
  •  “Dini ve kültürel mirasların koruma altında olması gerekiyor. Açılış törenine katılım, dinler arası ilişkilerin nasıl olması gerektiği konusunda güzel bir örnek teşkil etti. Hoşgörülü olmalıyız. Son dönemde ağır basan nefret dilinin dünyaya asla refah getirmeyeceği bellidir.”