Bulgaristan'daki Türkler, Martenitsaları daha çok renkleri nedeniyle seviyor

1 Mart 2018 Perşembe |

Bulgaristan'da baharın gelişini müjdeleyen Baba Marta (Marta nine), yüzyıllardır 1 Mart'ta kutlanıyor. Pagan geleneği olan Baba Marta'nın hazırlıkları günler öncesinden başlıyor. Hemen her sokağın başında kırmızı ve beyaz ipliklerden hazırlanmış martenitsa olarak adlandırılan süs eşyaları satılıyor.

Önce yakınlarına ve arkadaşlarına, 1 Mart'ta ise karşılaştıkları herkesin koluna ve yakasına martenitsa takan Bulgarlar gelen ilkbahar ile ilgili sağlık, mutluluk ve kısmet dileğinde bulunuyor. 
TÜRKLER KIRMIZI BEYAZI SEVİYOR
Ülkede yaşayan Türkler de Martenitsa geleneğini sürdürüyor. Birçok Türk asıllı Bulgaristan vatandaşı Martenitsaları renginden dolayı taktığını söylüyor.
Bulgarlar ilk leyleği görene dek martenitsa takmayı sürdürüyor.

Leylek görenler martenitsalarını çıkarıp genellikle budanmış ağaçlara asıyor. Bu nedenle mart sonuna doğru meyve ağaçları püsküllerle doluyor.

Her geçen yıl daha büyük heyecanla kutlanan Baba Marta hakkında türlü efsaneler anlatılıyor.
Sofya'daki Yeni Bulgaristan Üniversitesinde (NBU) folklor dersleri okutan Georg Kraev'e göre eskiden Bulgarlar kırmızı ve beyaz renginde erkek ve kadın sembolünü aramışlar. Bu renkteki ipliklerin birbirine bağlanması veya örülmesi, sağlam bir toplumun temelinde olan aile bütünlüğünü temsil ettiğini ifade eden Kraev'e göre meyve ağacı bir bereket sembolü olduğu için leylek görenler martenitsalarını bu ağaçlara bağlıyor. 
Ajans Bulgaristan