Prof. Dr. Hayriye Süleymanoğlu Yenisoy vefat ettí

24 Mart 2018 Cumartesi |


Bulgaristan’daki Türkler başta olmak üzere Türk Kültürü üzerine çeşitli araştırmalarıyla tanınan camiamızın saygın kişilerinden Hayriye Yenisoy (Hayriye Memoğlu Süleymenoğlu) 24.03.2018 tarihinde Ankara’da vefat etmiştir.
Cenazesi 25.03.2018 Pazar günü öğle namazına müteakip BURSA Kestel’deki Hacı Çınar Camisinden
kaldırılacaktır.
Merhumeye Allah’tan rahmet sevenlerine ve camiamıza başsağlığı dileriz.
Bal-Göç Yönetim Kurulu Adına
Prof. Dr. Yüksel Özkan
Genel Başkan


HAYRİYE YENİSOY KİMDİR?
10 Mart 1934’te Bulgaristan’ın Filibe şehri (Plovdiv) yakınında bulunan Kriçim kasabasında doğdu. Özel Türk Rüştiyesi’ni bitirdikten sonra Bulgar Kız Lisesinde okudu. Sofya Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türkoloji Bölümü’nün ilk mezunlarından biri oldu. Sonra da aynı üniversitenin Slav Filolojileri Fakültesi Bulgar Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Mecburî hizmetini Kırcaali Türk Öğretmen Okulu’nda tamamladıktan sonra Eski Zağra’da (Stara Zagora) yeni açılan Öğretmen Uzmanlaşma Enstitüsü’nde "Türk Okulları" Bölüm Başkanlığına atandı. Sınav kazanarak Sofya Üniversitesi Türkoloji Bölümü’nde öğretim görevlisi, başasistan olarak 22 yıl çalıştı.
Üniversitede kaldığı dönemin son beş yılı Hayriye Süleymanoğlu ve ailesinin yaşamında büyük işkence yılları oldu. Türk azınlığa başlatılan saldırılarda bu aile de nasibini aldı.
Bundan sonra Sofya Üniversitesi’nden Bulgar Bilimler Akademisi’ne atanarak Balkan Araştırmaları Enstitüsü Balkan Halklarının Etnik-Lengüistik Ve Etnik-Kültürel Sorunları Bölümü’nde beş yıl çalıştı.
Uzmanlığını Azerbaycan Devlet Üniversitesi’nde (Bakü) yaptı. Azerbaycan Bilimler Akademisi Dilcilik Enstitüsü’nde de doktorasını savundu. Balkan Araştırmaları Enstitüsü’nde doçent unvanını aldı.
1989’un Büyük Göçünde ailece Türkiye’ye geldi ve burada Yenisoy soyadını aldı. 1991’de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde kadroya alınarak Bulgar Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nın kurucusu oldu. Türkiye döneminde profesör oldu. Bir dönem Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Lehçeleri Bölümlerinde Rumeli Türk Ağızları ve Balkan Türklerinin Edebiyatı dersleri okuttu.
Davetli olarak bulunduğu Oslo Üniversitesi, Bakü Devlet Üniversitesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gazi Magusa Üniversitesinde konferanslar verdi. Sofya Yüksek İslâm Enstitüsü’nde, Avusturya Türk Federasyonu’nun Viyana’da, Hollanda Türk Federasyonu’nun da Amsterdam’da düzenledikleri yaz okullarında ders okuttu.
Bir süre T. C. Devlet Bakanlığında ve Kültür Bakanlığı’nda danışmanlık görevinde bulundu. 1994’te Süvari dergisinin, 2004 yılında da Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı’nın (TÜRKSAV) TÜRK DÜNYASINA HİZMET ÖDÜLLERİNE layık görüldü.