Gıda, Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdür Vekili Atilla Bayazıt: 'Bulgaristan'daki iddialar gerçeklerden uzak'

17 Temmuz 2018 Salı |


Bulgaristan Tarım Bakanlığı’nın Türkiye’de 700 noktada küçükbaş hayvanlarda veba hastalığı olduğu yönünde açıklamalar yapması Türk hayvan yetiştiricilerini endişelendirirken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdür Vekili Atilla Bayazıt söz konusu  iddiaları yalanladı 

Bulgaristan Tarım Bakanlığı’nın Türkiye’de 700 noktada küçükbaş hayvanlarda veba hastalığı olduğu yönünde açıklamalar yapması Türk hayvan yetiştiricilerini endişelendirdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdür Vekili Atilla Bayazıt, Edirne’de her hangi bir hastalık, hayvan hareketlerini kısıtlayıcı bir durum olmadığını belirterek, “Tedbirlerimizi aldık tüm hayvanlarımız aşılı halde kurbanı bekliyoruz. Halkımızın ve yetiştiricilerimizin gönlü rahat olsun” dedi.
Edirne’ye sınır Bulgaristan’da bakanlığın Türkiye’de özellikle Edirne’ye sınır bazı bölgelerde küçükbaş hayvanlarda veba görüldüğü yönünde iddialı açıklamaları Türk hayvan yetiştiricilerini endişelendirdi. Komşunun iddia ettiği haberler üzerine görüştüğümüz Edirne Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Atilla Bayazıt, “Edirne’de her hangi bir hastalık yok” diyerek halkın ve yetiştiricilerin gönlünün rahat olmasını istedi. Bayzıt, tedbirlerin alındığını hayvanların aşılı halde kurbanı beklediklerini belirterek şunları söyledi:

“TEDBİRİMİZİ ALDIK KURBANA HAZIRIZ”
“Bakanlığımız Bulgar makamlarına cevap verecektir. Edirnemiz için söylüyorum. Her hangi bir hastalık yok. Zaten biz bununla ilgili tedbirlerimizi aşılama çalışmalarımızı bitirdik hatta ikinci aşılama çalışmalarımız da bitmek üzere. Kurbana yönelik her hangi bir tehdit bir hastalık yok. Hayvan hastalıklarını kısıtlayıcı bir durum yok, yetiştiricilerimiz rahat olabilir. Özellikle onların belirttiği koyun keçi vebası bölgemizde uzun yılladır gözükmedi. Zaten biz tedbirlerimizi alıyoruz, aşılama çalışmalarımızı yapıyoruz. O konuda sıkıntımız yok.
Yine diğer büyükbaş ve küçükbaşlarda da hayvan hareketlerini kısıtlayıcı her hangi bir hastalık gözükmemekte. Tedbirlerimizi aldık tüm hayvanlarımız aşılı halde kurbanı bekliyoruz. Halkımızın ve yetiştiricilerimizin gönlü rahat olsun.”

HASTALIK TÜRKİYE KAYNAKLI
Bulgaristan Tarım Bakanlığı’nın özellikle Istranca bölgesinde hayvanların telef oluğu yönündeki açıklamaları dikkat çekerken, hastalığın yayılmaması için Türk sınırı yakınlarında kontrollerin arttırıldığı bildiriliyor. Bu arada sınır kapılarına giden yolların kenarları da hergün çöplerden arındırılacağı belirtiliyor. Son bir haftadır Bulgaristan’ın gündeminde olduğu belirtilen hastalığın Türkiye kaynaklı olduğu iddia ediliyor.

Sevcan KALIPÇİNDEN ELMACI