Bulgaristan'da Türk Partilerinden Heykel Tepkisi

29 Ağustos 2018 Çarşamba |

Bulgaristan'da Türklere yapılan baskıları destekleyen eski Komünist Partisi yöneticisinin heykelinin dikilmek istenmesi Türk siyasi partilerin tepkisini çekti.

1990 yılına kadar ülkede 45 yıl iktidarda kalan Komünist Partisi'nin totaliter rejimi sırasında Türk ve Müslümanlara karşı asimilasyon politikasının uygulandığı dönemde partinin üst düzey yöneticilerinden biri olan Penço Kubadinski'nin heykelinin dikilmek istenmesi tepkilere neden oldu. Tepkiler, Razgrad iline bağlı Loznitsa İlçe Meclisi'nin Penço Kubadinski'nin heykelinin dikilmesi yönünde karar almasından sonra geldi.

Loznitsa Belediye Meclisi'nde meclis üyelerinin çoğunluğu Türklere ait Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisinden (HÖH) olması ise dikkat çekti. Üyelerinin çoğunluğunu yine Türklerin oluşturduğu Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar Partisi (DOST) ile Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP), Kubadinski'nin heykelinin dikilmesi komünist rejiminin baskılara maruz bıraktığı ve öldürdüğü insanların anısına saygısızlık anlamına geldiğini açıkladı.

DOST Partisinden yapılan açıklamada, Türklere karşı geçmişte işlenen isim değiştirme suçuna karışanların heykellerinin dikilmesi başlı başına bir suç olduğu belirtilerek, "Bunun sözde hak ve özgürlükler için mücadele veren bir parti tarafından yapılması ahlaken çöküş anlamına gelir. HÖH'e utanmaları için çağrıda bulunacaktık ancak bunun için insanda vicdan olmalı" denildi.

HŞHP ise Türkiye'deki göçmen derneklerine çağrı yaparak, heykel dikme kararının iptali için girişimde bulunmalarını istedi. HŞHP'nin açıklamasında ayrıca Kubadinski'nin heykelinin dikilmesinin komünist rejimin kurbanları ile alay edilmesi anlamına geldiği vurgulandı.



HÖH Partisi konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
Nahit Doğu / İHA