Hicri 1440. Yılınız Hayırlı, Aşureniz mübarek Olsun

10 Eylül 2018 Pazartesi |

Beyhan Mehmed 
Kırcaali Müftüsü


Muhterem  Müslümanlar!

11.09.18 Salı günü, hicri yeni 1440. yılımızı idrak ediyoruz. Sizlere, sevdiklerinize, Âlemi  islama ve bütün insanlığa  hayırlı mübarek olmasını gönülden temenni ederim.   Her yeni yıl, yeni umutlar  ve beklentiler ile birlikte gelir. Mevlam cümlemize  moral ve motivasyon ihsan etsin, emellerimize hayırlı kılmak suretiyle kavuştursun inşallah.
Hicri  takvim kullanmasını islam toplumu Hz. Ömer b. Hattab’ın hilafeti döneminde “ Sevgili Peygamberimiz (s.a.s)’in 622 yılında Mekke’den Medine’ye hicretleri”  esas alınarak  belirlenmiştir.  Hicri takvimimiz  muharrem ayı ile başlar.  Muharrem  ayının, 10. günü (20 eylül)   Aşure günüdür.
Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) Muharrem ayının  10. günü  ile  birlikte 9. bazen de 11. günü oruç tutmuş, biz ümmetine de tavsiye etmişlerdir. 
Aşure kelimesinin  manası ondur, kavram ile ilgili farklı görüş  ve yorumlar  vardır.  Muharrem ayının 10. günü olması, Yüce Allah’ın 10 peygamberine ikram ve ihsanda  bulunması , Nuh tufanı sonrasında  10 çeşit  hububaptan, meyve ve çerezden  aşure tatlısının yapılması gibi..
Değerli Din kardeşlerim.
Yüce Allah’tan hakkıyla ittika edenler ( günah işlemekten korkanlar) için Rabbim çıkış yolları ihsan edeceğini müjdeler.
Muharrem ayının onuncu günü, Yüce Allah’ın  Peygamberlerine ikram ve ihsanı şu şekilde olmuştur:

1.Adem (a.s)’ın zelle günahından kurtulması, tövbesinin Kabul edilmesi,

2. Hz. Nuh döneminde inanmayanları cezalandırmak üzere takdir edilen tufanın sona ermesi ve inananların Hz. Nuh’la birlikte kurtulmaları,

3. Benden büyük Tanrı mı var diyerek, Hz. Musa ile savaşmaya and içen zalim Firavun ve ordusunun Kızıldenizinde boğulması,

4. Hz. İbrahim’in ateşe atılmasını emreden Nemrud’un, burnundan giren sinekle işkenceler görüp yok olurken, Hz. İbrahim’in ateşten Allah’ın lütfu ile kurtulması,
5. Kardeşleri tarafından kuyuya atılan Yusuf (a.s)’un kuyudan kurtulması,
6. Yakup Peygamberin (a.s)  oğulu Yusuf’un hasretiyle  kapanan gözlerinin, açılması
7. 17 yıl yatağında hasta yatan, öyle ki cesedi kurtlar tarafından yenilen Eyyub Peygamberin şifa bulması.

8. İsa, İbrahim ve İsmail Peygamberlerin  (aleyhisselam) doğumları,
9. Yunus Peygamberin (a.s.)  balığın karnından kurtulması,
10.Davut Peygamberin (a.s) tövbesinin kabul edilmesi.
Kıymetli Müminler
 Üzülerek  ve büyük bir hüzünle ifade ederim ki  Sevgili Peygamberimizin (s.a.s) torunu Hz. Hüzeyin’in de bu tarihte zalim yönetici Yezid tarafından Kerbala’da şehid edilmiştir. Yüreğimiz  bu hadise sebebiyle kasvetlidir.  Zalimleri ve Yezidleri Allah’a  havale ettik, ediyoruz.
Şüphesiz ki  bu elim hadiseden ibret almalıyız! Mevlam yaşatmasın böylesi acıları.  Ümmeti Muhammede  birlik ve dirlik ihsan etsin. Her daim Hak’tan yana , adaletten yana olmayı nasip etsin.
Aşure tatlısını Nuh (a.s.) ve  inanların yediği gibi, afiyetle yerken İnananlardan (müslümanlardan) olmanın bahtiyarlığını yaşamalıyız. Zira Yüce Allah’ın kulu ve muhatabı olmaktan daha büyük saadet yoktur!

Aşure gününde Peygamberlerin hayat serüvenlerinde meydana gelen olağan büyük olaylar hürmetine Mevlam bizlerin de “ Hastalarına şifalar, dertlilerine devalar, borçlularına edalar, bekarlarına hayırlı evlilikler...” ihsan etsin.

Hürmet ve Muhabbetlerle